Aktivera barnen på sommarlovet – 8 tips

Innan jag går in på att aktivera barnen – i tisdags var det skolavslutning med starka känslor därtill.

Beundran, stolthet, vemod, tacksamhet, minnen, förväntan och inte minst – kärlek! Den vinner över allt du vet, men skolavslutningar är hur som helst alltid lika känsloladdade. Möjligen ännu mer efter denna, då jag fick reda på att Terese somnat in för gott under natten.

Precis som vid Junior och Jonnas kalas blev det en morgon full av glädje och en eftermiddag med sorg. Även om jag visste att Terese tid var räknad blev vetskapen att hennes sista andetag var taget så definitiv. Nu finns det inte en endaste gnutta hopp kvar att hon vaknar. En smärtsam tanke och plötslig storgråt när vi kommit hem från skolgården. Återigen så extrema kontraster i känslotillstånd, från firandet av ett långt sommarlov till sorg över att en fantastisk vän aldrig får vara med om det igen. Åtminstone inte fysiskt, med oss är hon hela tiden på andra sätt.

Sommarlov hos oss innebär ofta sena frukostar och jordgubbar. Hittade värsta kapet på vår närbutik, Svenska gubbar för bara 25 kr.

Sommarlov är i alla fall härligt. Ett avstamp mot frihet och äventyr ihop med mina favoriter. Även om jag jobbar ett tag till blir det så mycket mer avslappnat när vi slipper passa lika många tider. Jag jobbar hemifrån den här veckan, p.g.a. känner mig inte helt 100 och bryter ihop då och då. Orkar inte med stora folksamlingar eller att knipa inne tårarna. Men att jobba hemma med sommarlovsbarn innebär att jag inte kan sitta konstant framför datorn, för då gör dom samma sak med sina iPads. Det är mitt ansvar att aktivera barnen om dom inte själva hittar på något och jag tycker själv om-, plus jobbar mer effektivt efte pauser med mina älskligtsloppor.

Dessutom tar jag min uppgift att sprida rörelseglädje på ännu större allvar för Terese skull. Jag har också alltid velat förmedla det positiva med träning och rörelse, något som bl.a. lett till Frisk och Stark Familj med Milla, men i och med att jag blev poddkollega med Terese i Rörelseglädjepodden har nischen blivit ännu tydligare. Ja, även tack vare mina egna barn såklart, som alltid står mig närmast att hålla glada och friska.

Ett ”oändligt” långt sommarlov betyder som sagt också att jag vill aktivera barnen om dom inte självmant håller igång. Det finns flera studier som pekar på att det är just under helger och lov som barn är som mest stillasittande. Ansvaret ligger då hos föräldrarna, eller andra anhöriga, att barnen inte bara sitter inne framför en skärm. Här har jag samlat några ideér till dig som tycker det är svårt att hitta på saker och/eller som själv behöver jobba men vill att barnen sysselsätter sig.

Vi tog en cykeltur till Tessinparken igår där vi både åt lunch, klättrade i hinderbana och spelade bandy.

Aktivera barnen på sommarlovet – 8 tips

1. Gå ut. Det absolut enklaste för att locka fram den spontana rörelsen. Naturen har en magisk förmåga att trigga både fantasi och lyckokänslor. Behövs det, komplettera med enkla saker som bollar, ett hopprep eller olika racketsporter. 

2. Turas om att välja utflyktsmål. Låt en familjemedlem i taget välja ”dagens aktivitet”, vilket inte behöver vara märkvärdigare än en lekpark, ett museum, en speciell butik, ett café eller liknande.

3. Låt barnen gå på läger. Lite sent för i år kanske, men det finns annars massor av olika läger beroende på intresse. Perfekt för att även växa av ansvar, hitta nya kompisar och lära sig nya saker.

Produkterna från Abilica Active är framtagna just för att locka till rolig rörelse i hemmet, liksom på resan eller utomhus. Perfekta till sommarlovslekarna.

4. Skapa en rörelsevänlig miljö – både inne och ute. Hur du gör hemmet inbjudande för aktiv lek har jag skrivit om här, men även utomhus finns mycket att göra. En studsmatta är t.ex. helt fantastisk vet jag av erfarenhet. Liksom gungor, bollar, cyklar och stora ytor att springa runt på.

5. Nätverka med andra föräldrar, släktingar och vänner. Turas om att ta med barnen på olika aktiviteter eller gör det tillsammans som en social utflykt.

6. Sätt upp dagliga projekt. Om du jobbar när barnen är lediga, ge dom olika uppdrag att fixa under dagarna. Det kan vara ”cykla till x och köp glass” eller ”stapla 2 raddor ved så får ni pengar till bio”. Hur maffiga belöningarna är beror på vad dina barn är vana vid, men även om lite gnäll törs jag lova att dom kommer känna sig viktiga och stolta.

7. Gå till ett vattendrag. Sjö som hav, bäck, älv, å eller bassäng. Precis som jag skrev om att gå ut har vatten en magisk förmåga att både aktivera och ge lugn inombords.

8. Planera de lediga dagarna tillsammans. Vilka förvändningar har alla? Vad vill ni hitta på? Så mycket som möjligt – gör aktiviteter ihop! Gemenskapen stärker relationerna och fördubblar stämningen, oavsett vad ni gör. Du som vuxen är barnens förebild och dom gör som du gör, snarare än vad du säger. Se sommarlovet som en möjlighet att skapa härliga minnen ihop.

Har du barn i skolåldern? Behöver du hjälpa till för att aktivera barnen på sommarlovet? Fyll gärna på min lista med dina egna knep så kan vi dela idéer med varandra.

Kram! /A

5 kommentarer
 1. Det svåra är att aktivera barn som slutat på fritids o är hemma själva när föräldrarna fortfarande jobbar…

  Framförallt 16åringen, han har i o för sig sommarjobb i 2v o har innebandycup i prag så han tränar fortfarande sin idrott 3ggr i veckan, men är rätt så lat o matglad o TRÖTT.. 🙂

  9åringen går ju att lura lite mer, men ändå… är vädret dåligt så lockar ju datorn mer än konstgräset..

  O vi är ”usla ” föräldrar som tränar antigen på jobbet, före eller efter.. Men sen på semestern då.. 🙂

  1. Petra – håller med! Det är samma sak för oss. Mellan träningarna sitter våra storbarn mest framför datorn. Men jag hör att du gör ditt bästa, så du behöver inte ha dåligt samvete för det. Dina barn tränar ändå och jag läser mellan raderna att ni är aktiva när ni har möjlighet. Att ge barnen en daglig aktivitet, om så pengar för att cykla iväg och köpa lunch, är dock ett tips. Behöver inte vara så märkvärdigt. KRAM!

   1. vi har 1km till affären… o ofta kommer frågan får jag o kompis cykla o köpa glass… Ibland säger jag ja, men då får ni gå, för helt plötsligt tar den turen 1h, för det finns ju en del roliga ställen på vägen som man bara cyklar förbi… så man får vara lite smart… 🙂 Hos oss är bara den största nackdelen att all i vår statsdel får busskort när man börjar 7an i stan o där ser jag vad det gör med dom större, jag hade 300m kortare till skolan men fick cykla o cyklade ju också då överallt i 13år o uppåt åldern, det tappar våra barn.. tvinga finns ju inte heller där… 🙂

    1. Väldigt smart Petra! Bara man kommer ut finns mycket som lockar till rolig rörelse. Förstår dock att busskortet känns smidigt, men det kanske ”kommer bort” över sommarlovet? 😉 Håller med om att man inte vill tvinga. Det har ofta motsatt effekt om det är rörelseglädje man vill ge barnen.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras