10 knep som lockar ditt barn till mer rörelse i hemmet

rörelse i hemmet
Foto: Abilica

En vanlig fråga i vårt allt mer digitala samhälle – hur håller vi barnen aktiva där hemma?

Speciellt under helgerna ökar stillasittandet, vilket kanske inte är något nytt? Och i Coronatider, samt snart vintermörker känns tips på rörelse i hemmet extra aktuellt. Eftersom många stannar inomhus, hemma från skolor och jobb där vi inte får in naturlig rörelse på samma sätt.

Daglig rörelse är bra för ALLA åldrar såklart, men till dig som vuxen har jag redan skrivit mina bästa sätt att komma igång med hemmaträning. Och utöver det har du garanterat aktiviteter som att städa, tvätta, laga mat o.s.v. Barn får däremot sällan mer rörelse i hemmet än att möjligen duka ut sin tallrik, packa skolväskan och framför allt – via lek. Problemet är bara att den ofta sker på skärmar nu för tiden, vilket leder till mer stillasittande.

Upp till ca 6 års ålder har vi ett inbyggt behov av att röra oss, men skärmar kan faktiskt bromsa den naturliga instinkten att röra sig, utforska världen och lära sig nya rörelsemönster. Visst finns det mycket bra med den digitala utvecklingen också, den är ju en del av våra liv, mångas levebröd och ett sätt att nätverka, men rörelsepauser mår alla bra av. Där kan 3-minutersprincipen vara en konkret riktlinje.

Varför?

Som alltid är det bra att mata sig själv med goda skäl till träning och rörelse. Några med fokus på våra barn hittar du här, men det är knappast något dom själva kommer använda som argument till att röra på sig. I vissa fall krävs regler, men så mycket som möjligt tror jag på att göra rörelse i hemmet så roligt som möjligt. Helt enkelt konkurrera ut skärmarna.

Mitt tips nr 1 för mer rörelseglädje är alltid GÅ UT! Utomhus är det näst intill omöjligt att sitta still + att man får en massa andra goda hälsoeffekter, men till alla som tvingas hålla sig hemma ger jag mina bästa tips.

10 knep som lockar barn till mer rörelse i hemmet

1. Rör dig själv. Barn gör som vi vuxna gör (snarare än vad vi säger åt dom), så vill vi att dom ska röra på sig kan vi inte själva sitta med mobilen. Plocka fram redskap och sätt en timer på hur länge alla ska vara aktiva med vad dom önskar. Vad som helst utom att sitta framför en skärm. Och ofta behöver du inte barnanpassa. Rulla ut yogamattan, ta fram en coreboll eller vad du själv är sugen på – barnen älskar att få vara med på ”vuxengrejer”.

2. Gör rörelse lättillgänglig. Det måste vara enkelt, gärna något lockande i blickfånget. Ett knep kan vara att placera ut ”rörelsestationer” i hemmet. En gymboll är t.ex. omöjlig att låta bli på vägen till toaletten, häng upp ringar i hallen, blås upp ballonger och lägg en mjuk matta i barnrummet som lockar till kullerbyttor och andra konster. I den här filmen får du fler idéer.

3. Öppna ytor. En massa möbler är överskattat om du vill ha plats för rörelseglädje. Ge utrymme för aktiva lekar, som att hjula, springa, dribbla med boll, hoppa hage eller hopprep på.

4. Släpp perfektion. En stilig vas från faster Lisa eller skratt och rörelse? ”Ibland måste vi välja bort något bra för att få något bättre”, det kända citatet som stämmer även här. Perfektionen gäller även HUR ni rör er. Det är inte bara svettig träning som räknas, fuldans eller att ta med alla i projektet ”rensa garderoben” funkar utmärkt.

Foto: Abilica, som har mjuka Foam Balls bra för inomhuslek.

5. Bollar. Oavsett form – alltid lika populära att trixa med, kasta till varandra, göra olika lekar med eller använda i sin träning. Spökboll är en kul lek för alla åldrar, men kräver större yta och fritt från ömtåliga prylar. Sittande fotboll är något mina barn brukar köra, vilket ger mindre risk för att saker går söner. Om ni har utrymme är även ett pingisbord (ev. i miniformat) grymt, liksom biljard och Couronne.

6. Sätt upp gemensamma skärmpauser. Allt svårt blir lätt när du fått in det som en vana i livet och fram tills dess kan du behöva bana in saken med regler. Ställ klockan och lämna skärmarna eller andra sysslor för att röra på er tillsammans en gång i halvtimmen. Inom sin tid kommer förhoppningsvis längtan efter att upp och röra sig automatiskt, eller åtminstone en rutin som inte behöver ifrågasättas.

rörelse i hemmet

7. Aktiva spel och utmaningar. Boken ”Rörelserik – 52 utmaningar som får igång hela familjen” av Terese Alvén är ett hett tips. Den är som en gigantisk idébok, full av roliga saker som vinner över stillasittande. Exempel är lagt kort ligger där ni bara behöver en kortlek. 8 andra lekfulla övningar att köra tillsammans hittar du här, annars rekommenderar jag varmt att du köper en bok.

Ett annat rekommenderat spel är kortleken Utmaningen. Eller att bygga upp en hinderbana i hemmet, låta alla välja lek eller varsin övning till ett träningspass.

8. Hitta naturliga rörelsemål. Att förena nytta med nöje är inte fel och ursprungligen var det ju så här vi rörde på oss. Jagade/samlade/odlade/fiskade vår mat, vilket idag ofta handlar om att gå till affären och bära hem matkassar. Eller att städa, där alla kan få en varsin uppgift, gå ut med soporna, vattna blommorna.. Ja, det finns mycket som behöver göras och som blir roligare ihop med punkt 9.

9. Sätt på musik. Få saker lockar till spontan rörelse som musik. Hemma hos oss är det i alla fall ingen (av barnen i alla fall) som sitter still framför Melodifestivalen, Idol, Så Mycket Bättre eller när jag brassar på mina favoritlåtar. Dansstopp älskas av mindre barn och att digga lite förgyller även andra sysslor som sagt.

10. Kombinera rörelse med skärmar. Det ena utesluter fortfarande inte det andra och ibland går sakerna att slå ihop. I filmklippet nedan visar vi hur man kan få aktiv skärmtid genom att tillföra lite rörelse. Bara en sån sak som att sitta på en boll samtidigt som du jobbar vid datorn aktiverar massor av små muskler i bålen och förbättra din hållning. Andra sätt är aktiva TV-spel som dans via Playstation och Pokémon Go.

Bilder och filmklipp med redskap från Abilica som både har bra aktivitetsprodukter för barn och hemmaträningsredskap för vuxna.

”Ok, men hur får jag mitt barn att VILJA röra på sig?”

Jag tror på att..

  • Uppmuntra istället för att tjata! Jämför med ditt ”inre barn”. Precis som vi vuxna tappar motivationen av för stora krav på oss själva gör våra barn det.
  • Hitta rörelseglädjen. Låt barnen testa olika saker och peppa även om dom inte klarar allt. De vinner tusen gånger mer hälsofördelar på att tycka om att röra på sig än att hitta något dom presterar bäst i.
  • Visa intresse. Hitta aktiviteter att göra ihop, ställ upp och följ dem till träningen, prata om hur det känns, om eventuella lagkompisar, drömmar. Se och lyssna!
  • Aldrig jämföra. Detta gäller även vuxna, men speciellt barn som växer kan ha helt olika fysiska förutsättningar. Alla är bra på sitt sätt och försöker sitt bästa, mer än så går inte. Ditt ”totala jag” är alltid lika bra som någon annans – även om den personen ”hoppar högre”.
  • Fokusera på kulfaktorn. Som barn tycker inte jag vi behöver prata om att röra på sig för att ”vinna, hålla formen eller vara duktig”. Belys det ”roliga målet/aktiviteten”, att vi rör oss för att det är skönt.
  • Gör rörelse naturligt istället för någon stor grej. Förklara att kroppen är gjord för rörelse, inte för att sitta still. Därför mår man bättre av att vara aktiv. Precis som att vi måste äta och borta tänderna varje dag, behöver vi rörelse.

Hoppas du hittar något passande tips för mer rörelse i hemmet att ta med till dig och dina/andras barn. Och har du fler tips att fylla på med – gör det gärna i en kommentar så att vi kan dela varandras idéer. Kram! /A

När jag och barnen var med i SATS reklam år 2012.

Fler lästips för mer rörelse i hemmet och utanför:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.