8 grymma presenttips till en 40+-åring – min födelsedag i bilder

40.

Att fylla jämt förra året var ju speciellt. Vet inte om du minns hur jag hakade på Saras presenttips att ge sig själv, nämligen att fira födelsevecka istället för bara en dag? Dra ut på festligheterna, eller i alla fall strö glitter över vardagsguldet med tanken ”för att fira”. Men 41..

Jag har inte ens orkat tänka på min födelsedag den här gången. Mycket eftersom jag fortfarande bär mer mig spår från våren då Terese somnade in strax efter sin 37e födelsedag. Det borde kanske innebära att jag skulle fira ännu mer med tanke på hur lyckligt lottad jag är som kan, men det är komplicerat. Jag är fortfarande ledsen och besviken på hur orättvist livet kan vara.

8 grymma presenttips till en 40+-åring – min födelsedag i bilder

1. Kompislunch. Dagen före födelsedagen blev jag ändå påmind om att det var läge att rycka upp sig och fira. Är så glad över mina kollegor som jag förskottsfirade med över en lunch på Deli de Luca i torsdags. Alltid lika god mat och alltid avslappnat och skönt ihop med mina vänner. Är det några jag kan vara mitt 40+ barn ihop med är det dom.

2. Lyxig hudvård. På kontoret väntade även en present från underbara Shidrokh Ghawami, hudterapeuten på Cool Derma som SportHälsa samarbetar med. Hon har nyligen lanserat en ny hudvårdsserier, Skinstamina – presenttips till dig som behöver stärka och skydda huden. Den innehåller nämligen ingredienserna som minskar hudens förlust av fukt och kollagen samt reducerar pigmentering och stora porer.

Jag köper vanligtvis det billigaste jag hittar på Apoteket, så exklusiva produkter som dessa är alltid lyxigt. Ser fram emot att testa, speciellt eftersom denna fina människa ligger bakom dem, de är helt veganska och passar mogen hy som min.

3. PB i pull-ups. Min fysiska present till mig själv var ett styrkepass och nytt personbästa. Har legat stadigt på 7 en tid nu och med tanken att ”EN extra pull-up om året är ändå rimligt” klarade jag 8. Yeay! Även om jag inte tränar lika prestationsinriktat som förr älskar jag att sikta på nya personliga rekord, i alla fall i vissa övningar. Pull-ups är svårt tycker jag, därför är det extra roligt när jag tar ett steg framåt. Även om det tar år mellan gångerna.

4. Närproducerade ätbarheter från Jorm. Mina föräldrar är på väg ner till Skåne och har mellanlandat i Stockholm, så roligt att träffa dom på min födelsedag. Och med sig hade dom kanske bästa presenten – att få frysen påfylld med fisk de fångat, älg- och nötkött samt korv med kött från från gården, egenplockade kantareller och blåbär..

..hemkokt sylt från landets jordgubbar, morötter och potatis. Sånt jag tog för givet som barn, såpass att det kändes trist, men som jag nu äter med andakt. Ännu en fördel med att åldras – jag uppskattar min uppväxt på en gård i fjällvärlden på ett helt nytt sätt.

5. Uppfräschad frisyr. Den här bilden tog jag innan, på väg hem från gymmet. Tänkte skriva något i stil med att ”jag försöker gömma mig för att slippa uppståndelsen kring min födelsedag”. Alltså lite skojsamt, för att posta en bild på Instagram är ju det dummaste man kan göra om man inte vill ha uppmärksamhet. Du fattar. Men också för att få en före-bild, innan..

..bästa Eleonor på Salong Nytid trollat med saxen. Jag har sådär fint, skandinaviskt babyhår som inte är helt enkelt, men blir alltid lika nöjd efter en stund i den här stolen. Och förutom en uppfräschad frisyr, där sommarens slitna toppar klipptes av, fick jag ”terapi”. Åtminstone pratade vi mycket om att vi båda är nöjdare med oss själva nu än när vi var yngre, trots att det var förr vi kanske borde haft som högst självkänsla med tanke på våra yttre då? Att det är skönt att bli äldre eftersom vi blivit tryggare i oss själva och klyschigt som tusan men att ”skönheten kommer faktiskt inifrån”. Liksom ens ålder.

Är det något jag lärt mig under de här 41 åren är det att gilla den jag är och att försöka ljusa upp tillvaron i alla lägen, eftersom vi inte har en aning om vad som händer i morgon. 21, 41 eller 101? Det är klart att jag kan känna lätt ångest inför att åldras, eftersom jag tänker mig ett liv till ca 100 och varje födelsedag innebär mindre tid framför mig. Det finns så mycket mer roligt jag vill hinna göra, men som sagt – livet är skört för oss alla. Det bästa vi kan göra är att ta till vara på det vi har idag och försöka undvika oro över det vi ändå inte kan påverka.


6. Färgande mascara. Lite dubbelmoral att snacka om att skönhet kommer inifrån när håret stylas, haha, men du fattar. Jag säger inte att det är fel att vilja se bra ut, men att det är skönt om inte självkänslan bygger på det. I alla fall fick jag ytterligare en present för mitt yttre av Eleonor – en mascara som successivt färgar ögonfransarna mörkare. Blir också kul att testa, för mina är väldigt ljusa.

I bakgrunden ser du även ett kort från svärmor och jag fick även vackra blommor av både mina föräldrar, min syster med familj och min pappas kusin med fru. Ett klassiskt presenttips som funkar i alla lägen.

7. Familjemiddag. Eftersom mina föräldrar bor i Jämtland är det sällan vi ses. Nu hade jag som sagt tur att dom var på genomresa och att även lillebror Jonas var i stan, liksom pappas kusin och fru. Det blev en ovanligt stor familjemiddag hemma hos min syster med familj.

Mamma hade tagit med sig älgkött, fixat ugnsgrillade rotfrukter, kantarellsås och björnbärspaj. Finare födelsedagsmiddag kunde jag inte önska mig, men framför allt var det mysigt att krama om och snacka med så många av mina närmsta.

8. Google-mugg. Av min syster fick jag ett presentkort på en konsert ihop med henne och denna coola mugg. Hon hade varit på företaget med jobbet och vem älskar inte Google? Speciellt ihop med kaffe för bästa tankeklarhet.

Ett till presenttips som du inte ser på bild med som jag kommer köpa till mig själv är ny cykel. Annars är jag mer än nöjd med det jag redan fått, inklusive alla mina egna insikter från åren. Bland annat att födelsedagar inte längre handlar om att fira att jag blir äldre, utan att fira livet. Tacksamheten över det/de jag har omkring mig, mitt 41-åriga babyhår och varje år-, vecka-, dag jag får leka vuxen. För nä – jag blir aldrig äldre inombords. Mitt mål är att dö ung så sent som möjligt.

Vill även passa på att säga TACK till alla som gratiulerat mig i övriga kanaler. Alla hälsningar och symboler betyder också massor för mig. Kram och kärlek tillbaka! ♥/A

Fler presenttips och födelsedagstänk

5 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras