Bildbomb: höstlovets familjeevent ”Frisk och stark familj” i Åre

familjeevent

På sin plats med en summering från höstlovets familjeevent ”Frisk och stark familj” i Åre 2019!

Med en bild som symboliserar så mycket av det vi vill förmedla med detta familjeevent – att så tidigt som möjligt så frön av rörelseglädje i barnen. Visa dem att träning, motion och annan rörelse är en naturlig del av livet, för alla, oavsett ålder. Gärna tillsammans.

Sistnämnda är inte lika lätt att få till vid ett fullspäckat schema av jobb, skolor, förskolor, matlagning, läxor, städning, tvätt, aktiviteter, you name it.. Men lediga dagar kan man passa på att göra något aktivt ihop, för du vet kanske vem den absolut främsta förebilden för ditt barn är? Just det, DU!

Barn gör som vi gör och visar vi att träning/rörelse är något positivt är det den bilden som fastnar. Det gäller även dom gånger du drar ut på en joggingtur själv, egentid kan ju också behövas ibland, men även då noterar barnen hur bra du mår inför- och/eller efteråt.

Under vårt familjeevent är det rörelseglädje under gemenskap vi vill ge, utan regler och måsten. Eftersom de arrangeras på lediga dagar är det ett sätt att öka njutningen av semestern, för du vet ju hur bra man mår av en stunds aktivitet. Dessutom på sätt som är kul för olika åldrar, idéer att plocka med sig till framtiden.

Det blev en lång inledning, men du vet ju att jag gillar att ge dig mina VARFÖR. Med dom i ryggen fortsätter jag att visa dig HUR, den här gången i med bilder från vårt 2,5 dagars familjeevent på Holiday Club i Åre.

Bildbomb från höstlovets familjeevent ”Frisk och stark familj” i Åre 2019

familjeeventfamiljeevent

Get out to workout family

Evetet inleddes med cirkelträning ute vid lekplatsen. Ett perfekt tillhåll eftersom ställningen både är ett optimalt gym och ställe där barnen kan leka vidare om de tröttnar på övningarna. Hela upplägget hittar du här och lite ser du eventuellt på bilderna? Mörkt, snö och kallt, men desto större segerkänslor och imponerande glada deltagare.

Det här passet har även en speciell plats i mitt tränarhjärta eftersom det var mitt och Millas första event, fast för vuxna i Humlegården. Starten på både vår vänskap och familjeeventet vi nu arrangerat i 5 års tid.

Familjeyoga

Båda mornarna mjukstartade vi med yoga, så tacksamt barnvänligt och passande med det vi hade runt oss. Bergs position framför fjällen, vifta på svansen som hundar, slappna av som trasdockor, guppa som båtar på Åresjön, svaja som trädet i vinden utanför fönstret och leka med fötterna likt glada bebisar.

SUP

Samtidigt som yogan kunde en del av gruppen prova på SUP i Holiday Clubs bad. Lika roligt att ramla i som att hålla sig kvar på brädan tyckte många. Det här brukar hotellets instruktörer även köra ute på Åresjön, men att börja i badhuset är en bra start. Mer om fördelarna med SUP kan du läsa här.

Hike till Nalleklippan

På lagom avstånd från hotellet, längs Trollstigen, en bit uppför slalombacken och efter en till skogsstig hittar du utsiktsplatsen Nalleklippan. Dit gick en del av oss för att tända en brasa och fika, medan några hittade en solig glänta längre ner i backen.

”Upp upp, ett par steg bak, upp upp. Mäktighet och nöjdhet på toppen. Ner ner ner. Med troll, lera, gnäll, vänner, fika, selfies, skratt och glid i skönheten på vägen. Som livet är mest” för att citera mig själv från Instagram. En riktig höjd(!!)punkt, med vacker utsikt över Åre och sagolikt snöiga granar.

Bollspel

Om ”gå ut” är mitt knep nr 1 för att aktivera sig och barnen är en boll nr 2. Den får igång de flesta och vad passar bättre än att spela spökboll såhär i Halloweentider? Jonas värmde upp alla med olika hoppövningar och sen delades deltagarna in i 2 lag – barnen mot föräldrarna. En riktigt rolig lek där ögonen verkligen lös som på spöken. Upplägget och reglerna hittar du här.

Kallbad i Åresjön

Ett nytt inslag för vårt familjeevent var ett isande dopp, guidade av Therése Furudal Hydén som är en erfaren kallbaderska. En upplevelse för livet, eftersom jag vet vilket mod det kan ge inför framtida badande. ”Kan jag bada när det är 2° ute kan jag bada…”. Fler bilder och 5 hälsofördelar med kallbad hittar du här.

Big & Small 6

Som står för att stora och små tränar 6 av kroppens grundrörelser ihop. Gång, drag, pressar, böja, fälla, rotera – precis som vi rör oss i vardagen. Ursprungligen var detta ett pass vi ledde för bara de vuxna medan barnen gjorde något annat, men så såg vi hur de små också ville vara med. Varför inte? Så nu kör vi det som ett gemensamt pass, lett av Jonas som gör många av dessa övningar som fystränare. Så roligt att se alla kämpa tillsammans och leken fortsatte när passet var över. Bra betyg!

Rawfood chokladbollsbak

Ett alltid lika uppskattat inslag hos barnen – i alla fall efter de smakat. Barn idag är väl medvetna om att ”socker = gott” och blir ofta besvikna när de ser ingredienserna, men positivt överraskade av hur goda chokladbollarna är. Enkla att göra och som fyller kroppen med bra energi, när som helst.

Hälsosamma chokladbollar*

  • ca 12 st färska dadlar
  • 2 dl blandade nötter
  • 2 msk kokosfett
  • 2 msk raw kakao
  • 2 msk starkt kaffe (kan uteslutas)
  • ev vatten till en lagom konsistens
  • kokosflingor att rulla dem i

Gör så här: Mixa nötterna och tillsätt sedan dadlar, kokosfett, kakao och kaffe. Mixa tills allt blandats till en smet. Forma till bollar och rulla i kokos. Funkar att äta på en gång, men blir ännu godare efter en stund i kylen. Där håller de upp till en vecka och du kan även frysa ner dem och ta fram efter behov.

*Dosering efter antal bollar. Det behöver inte vara exakta mått.

Summar summarum – underbart att se hur föräldrar/andra vuxna och barn höjer sin semesternjutning med träning tillsammans. Jag och Milla säger STORT TACK till alla som var med, till Holiday Club Åres personal och andra instruktörer som hjälpt oss, till Abilica för redskap, Kari Traa och Dare Active (på bild vid inomhuspassen) för instruktörskläder, våra egna familjer och vackra Åre som fyllt oss med fjällkraft! ♥/A

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.