4 gummibandsövningar för hela kroppen

Näst efter egen kroppsvikt är gummiband det smidigaste för styrketräning hemma, på resor och utomhus enligt mig.

Redskapet är billigt, tar ingen plats och gummbandsövningar är väldigt skonsamma, vilket är bra för dig som är nybörjare, har en skada du behöver rehabilitera eller kring en graviditet. Jag har själv nästan alltid med ett band när vi reser bort och tar även med till gym där det inte finns för enkla prehabövningar.

För lite mer än ett år sen stylade mig och fotade Derin 8 effektiva gummibandsövningar till SportHälsa. Ett helkroppspass som kanske kan vara något för dig att köra framöver? Du hittar hela passet här och nedan 4 av mina personliga favoriter av dessa. Om du har en kvart över…

4 gummibandsövningar för hela kroppen

1. Knäböj med sidospark

Vad? Rumpa, lår.

Hur? Knyt gummibandet till en ögla och trä runt fotleden. Sitt djupt ner med knäna pekande utåt. Kom upp och sparka åt sidan med ett ben i taget. Kom ihåg att hålla emot så att rumpan är aktiverad hela tiden.

2. Axelpress

Vad? Axlarna.

Hur? Stå med en/två fötter på gummibandet (beroende hur tung övning du önskar). Håll knogarna mot taket, starta i axelhöjd och pressa rakt upp. Bromsa på vägen ner.

3. Sittande rodd

Vad? Ryggen, baksida axlar, biceps.

Hur? Linda gummibandet om fötterna/en stolpe. Sitt med rak rygg, aktiva magmuskler, kom bak med axlarna och dra sedan mot nedre delen av magen med överarmarna nära kroppen. Spänn åt mellan skulderbladen, bromsa och sträck ut till position 3a igen.

4. Magrotation

Vad? Coremusklerna och främst sidan.

Hur? Stå på ena delen av gummibandet. Håll med raka armar i andra änden och dra med hjälp av magmusklerna i en båge åt andra sidan, uppåt. Bromsa på tillbakavägen.

Upplägg:

Ladda ner en tabataapp (finns flera olika gratis, som den här) och låt den hålla takten. Vilsamt för hjärnan, fullt fokus på din träning. Kör en tabataomgång per övning, alltså 8 x 20 sekunder med 10 sekunders vila mellan varje set. Kom ihåg att växla sida i övningarna som är för en i taget. Passet tar totalt 16 minuter om du låter appen styra.

Trevlig träning! ♥/A

Foto: Derin Sunneson

Mer för dig som gillar att träna med gummiband:

4 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras