Underbara chokladbollar – 3 recept för olika smaker

Vem älskar inte chokladbollar?

Lite eftersom chokladbollar finns i mängder av olika varianter, alltså kan alla hitta en för sin egen smak. Inför helgen – eller vilken dag som helst – vill jag ge dig 3 av mina favoritrecept. Klassiska med havregryn som ofta går hem, vid kalas, till kaffet och andra festligheter. Och Raw Food-chokladbollar är typsikt bra ”vardagssnacks”. Att äta som mellanmål, kvällsfika eller för energi kring träningen. Samma sak med proteinbollar, som passar extra bra som gofika med bonus av mer protein. Även dom fina till kvällssnacks, som en god form av byggstenar inför natten.

Men. Det finns fortfarande inga regler, så när en slags chokladboll är passande väljer du själv. Gemensamt för alla sorter är i alla fall att de är väldans goda tycker jag, vilket är huvudsyftet, annars kan man ju lika gärna äta en frukt eller ett ägg.

Underbara chokladbollar – 3 av mina bästa recept

Klassiska chokladbollar

Ingredienser:

  • 3 dl havregryn
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 msk vaniljsocker
  • 2-3 msk kakao
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 msk kallt starkt kaffe

Gör så här: Blanda alla ingredienser, forma till önskad storlek och rulla i strössel, kokos eller pärlsocker.

chokladbollar

Raw Food-chokladbollar

Ingredienser:

  • ca 250 g kärnfria dadlar
  • 4 dl cashewnötter
  • 2 msk kokosolja
  • 2 msk kakao
  • 2 msk starkt kaffe
  • kokosflingor att rulla dom i

Gör så här:

  1. Mixa nötterna och tillsätt sedan dadlar, kokosfett, kakao och kaffe tills allt blandats till en smet.
  2. Forma till bollar och rulla i kokos.
  3. Ät på en gång, men de blir ännu godare efter en stund i kylen. Där håller de upp till en vecka och du kan även frysa ner dem och ta fram efter sug.

Proteinchokladbollar

Ingredienser:

  • 2 dl proteinpulver med chokladsmak)
  • 2 tsk smält kokosolja
  • 1 msk kaffe
  • vatten tills du får ihop en smet som går att göra bollar av (de stelnar även till mer i kylen sen)
  • ev. 1 msk kakao för mer chokladsmak
  • kokoschips, riven kokos, kakao eller hackade nötter att rulla i

Gör så här:

  1. Smält kokosoljan.
  2. Blanda alla ingredienser och tillsätt lite lite vatten i taget tills du fått ihop en smet.
  3. Forma till önskad storlek på bollarna och rulla i kokoschips, vanlig kokos, hackade nötter eller kakao.
  4. Ställ i kylen tills du ska äta eller frys in och ta fram efter sug.

Kram och go´helg! /A

Fler rekommenderade recept:

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras