Om att ta plats + bildbomb från min födelsedag

Tänker på min farmor..

Siri, som ALDRIG ville synas på bild. Aldrig kunde ta emot beröm eller ta plats över huvud taget. På hennes tid skulle kvinnor inte göra väsen av sig och helst (obemärkt) passa upp på alla andra. Jag minns hur hon ofta stod och åt rester vid spisen istället för att sätta sig till bords med oss andra. Vi försökte alltid, men hon ursäktade sig alltid glatt, för ”såsen måste passas..”. Känner du igen beteende hos någon i din närhet?

Mycket har förändrats, men hon och dåtidens kvinnosyn påverkar oss fortfarande. Som jag nämnt slits jag själv mellan ”inte ska väl lilla jag..” och ”jo, jag har all rätt att ta plats”. Du med.

Att ta din plats

”Så vad har det med träning och hälsa att göra?” för att hålla någon slags tematråd här. Massor! Dels orättvisorna mellan tjejer och killar i träningsvärlden, det finns mer att göra där. Och hur många framgångsrika idrottare tänker ”inte ska väl lilla jag..”? Ingen va? Det vore himla synd om alla med olika slags talang, kunskap. och livserfarenhet höll igen, eller hur. Stoppade sina drömmar och inspiration till andra inom sig.

Samtidigt finns det många lyckade inom olika branscher och personer som påverkar oss positivt UTAN att synas utåt, omedvetet eller medvetet. Och ödmjukhet är också en viktig egenskap, men att stå upp för sig själv och sin sak betyder forfarande inte att vara ”förmer” någon annan. Det går att vara/göra både och om man vill. Jag har full förståelse för dig som flyr uppmärksamhet och sociala medier (jag gör också det ibland) – eller saknar intresset/behovet att marknadsföra dig/dina tjänster – men hoppas det är självvalt. Inte beror på uråldriga Jantelagar, ojämställdhet eller nervärderande tankar om dig själv. Att du inte är ”tillräckligt bra”. Kort, gott och fundamentalt – alla är lika mycket värda.

Slutfilosoferat, men sant. Och precis dessa tankar hade jag när jag postade bilden av mig själv på Instagram i måndags, min födelsedag. Att jag agerar HELT tvärtemot vad min fina farmor gjorde, men att vi ändå är rätt lika, delar många intressen. Fler trådar till henne kommer du se vid dagens återblick till mitt födelsedagsfirande här nedan…

Bildbomb från min födelsedag


Vaknade ensam eftersom barnen fortfarande var hos Jonas, helt ok. Jag gillar att vara själv på morgonen, ladda lugnt med frukost och tystnad. Sen får det gärna vara liv och rörelse, som en cykeltur till kontoret där jag hängde med Ewe och gänget. Dresscode från och med nu: kjol eller klänning på måndagar..

..med träningstights under för min del. Rekommenderas om du vill slippa ett steg, framför allt mentalt. ”Jag har ju ändå redan på mig…”

På lunchen tränade vi crossfit som vanligt. Tungt + ös och även Oskar hakade på. Han har ett skadat knä sen ett tag (inte av crossfit), men börjar nu våga sig in i boxen med modifiering av vissa övningar. Kul! Jag är så himla glad över att ha kommit igång med en träningsform som både ger gemenskap, pusch, ny kunskap och förmågor. Underbar känsla att vara i kanske ”mitt livs form” som 40+ -are, för mig som i: skadefri, tillräckligt stark, uthållig, rörlig och framför allt – passionerad för det jag gör och vill göra.

Sen längtade jag hem (rena strumpbyxor under klänningen nu). Inte som i mot att laga mat, haha, den köpte jag på vägen (shake mushi såklart, min älsklingsrätt), men till..

födelsedag

..barnen jag inte sett sen i fredags. Tårtan var sekundär, men god den med. En färdigköpt kladdkaka med grädde och strössel. Enkelt och precis lika uppskattat som hembakat av det här gänget.

Presenter? Ja, här ser du den absolut bästa. Inte bara min, utan till hela familjen. En liten Ragdoll-katt som flyttar in hos oss i oktober, efterlängtad av oss alla. Vi har pratat länge om katt och krävdes viss övervägande, men när jag kollat upp allt praktiskt slog jag till. I måndags överraskade jag med bildbevis på att jag bestämt mig och paxat denna lilla tjej, som jag tänker kommer ge glädje och kärlek till alla här hemma. Så fruktansvärt söt.

Namn? Siri Lo om jag får bestämma (med stor risk att bli nerröstad, haha). Och ja, ännu en tanke på min farmor, kattälskare hon med och ett namn med ”s” i sig är bra har jag hört.

Dagen efter fortsatt firandet. Jag joggade med cyklande skolbarn och vidare en sväng i septembersolen. Förmodligen bästa löpårstiden!? Och inför nästa runda fick jag senare hem en födelsedagspresent med bud (ok, pressprov, men ändå) med dessa häftiga av märket Hoka. Ser fram emot att utvärdera dom och självklart ska jag berätta vad jag tycker för dig som är nyfiken.

Efter hemmajobb och fix fortsatte jag på kalastårta nr 2, en jag påbörjat i helgen. Receptet hittar du bland dom här.

För sen kom min bror, syster och familj hit. Jag bjöd på broccoli- och parmesanpizza (recept kommer), tortilliapizza, korv till några finsmakare och fika.

födelsedag

Thomas du ser i bakgrunden fyllde år på riktigt i tisdags, så det passade ju perfekt med dubbelkalas.

födelsedag födelsedag

Himla gott och mysigt att ha nästan hela familjen samlad. Det bästa jag har. Och kul att hinna snacka ikapp lite tid ifrån varandra, kusinerna hittade snabbt på lekar och visst – smått kaos i detta lilla hem haha – men vad är lite praktiskt stök i det stora hela? Tänker alltid att jag borde bjuda hit dom oftare, inte bara när det är något speciellt.

födelsedag

Fler presenter fick jag också. Ett skrivbord jag köpt på Blocket till Hampus transporterat av min systers man och mattan du ser på bilden m.m. hitfraktat av brorsan från Jorm. Den och andra fina konstverk i frakten har min farmor gjort. Ja, du ser – hon var närvarande i mycket av födelsedagsfirandet och även fortsättningsvis här i köket. Av syrran fick jag även mumsiga björnbär från deras trädgård att fylla frysen med, liksom kattleksak och koppel till lilla Siri Lo. Eller vad hon nu heter. Fortsättning följer.

Stor kram och TACK för alla gratulationer här och var på min födelsedag. Dom betyder massor för mig och jag ska verkligen ta åt mig på samma sätt som jag vill uppmuntra dig till.. ♥ /A

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.