Så släpper du kom-i-form-stress inför sommaren – 7 tips

återblick

Mitten av maj, snart sommar och ofta – kom-i-form-stress.

Eller? Själv känner jag mig mest som på bilden, avslappnad utan tanke på något ”kom-i-form” (trivs i den jag är), men inte helt bekymmerslös. Jag tycker mycket är positivt med mitt jobb på en av landets största webbsajter inom träning- och hälsa, men det finns såklart även baksidor. Som att behöva publicera artiklar jag själv inte kan stå för. Betydligt färre nu för tiden, jag ser en positiv utveckling med mindre snack om kom-i-form och större utrymme för olika slags kroppar i media. Och jag gör mitt bästa för att formulera så att det INTE ska stressa och ge dålig magkänsla till läsaren. Jag själv vet var jag står och har lärt mig filtrera bort intryck jag inte mår bra av, men jag tänker på alla som inte gjort det, eller är i en svajig period i livet.

Jag är så TRÖTT på alla budskap som försöker få oss att känna oss odugliga. Det finns ingen anledning till att ”gå ner 5 kg till sommaren” om du redan har en frisk kropp du mår bra i, bara för att bikinimodellerna är trådsmala med magrutor. Och det här vet du säkert redan, men jag kan förstå dig som tvivlar. ”Alla andra deffar ju ner sig just nu. Borde inte jag heller nöja mig?”

”Belöningen för anpassning är att alla gillar dig, utom du själv.”

Rita Mae Brown

Jo, det är ok att vara nöjd. Precis som att inte älska varje millimeter av sin kropp, men ändå tycka om den av andra skäl. Att helt enkelt (eller svårt?) inte lägga så stort fokus kring kroppens utseende, utan vad man kan uppleva med den. Som Yvonne Lin sa när jag gick i terapi hos henne för ett par år sen – ”vad ska du ha en sexig kropp till utan sexlust?”. Och du har förmodligen betydligt större glädje av en vältränad kropp rent fysiskt än en som mest SER vältränad ut på ytan. Jag vägde jag säkert 10 kg mindre för några år sen, men orkade långt ifrån lyfta lika tungt som nu, hade inte lika roligt vid träningen och ingen mens. Dessutom var jag inte mer nöjd med mig själv utseendemässigt då än nu. Klyschigt till 1000, men stämmer – lyckan sitter inte på utsidan. Så..

Så slipper du kom-i-form-stress inför sommaren – 7 tips

  1. Flytta fokus från din kropp till allt det fina runt omkring dig. OCH det du faktiskt gillar hos dig själv.
  2. Sluta jämföra! Tål att upprepas och gäller även med ditt egna förflutna.
  3. Tänk funktion framför utseende. Allt du faktiskt får uppleva tack vare din kropp.
  4. Efter sommaren – vem vill du vara då? Och ännu längre fram, hur vill du leva ditt liv? Sommaren är kort, medan hälsa är ett livsprojekt.
  5. Läs:”du är ok – 5 läsvärda blogginlägg för självkänslan”.
  6. Läs: ”vikten av vikten – om kroppsfett och att bli kompis med sin kropp”.
  7. Sist men inte minst – var inte så hård mot dig själv. Och då menar jag framför allt i tankarna.

”Ska DU säga!”. Jo, jag må se ”smal” ut i vissa ögon, men det beror på många saker. Gener, rutiner, en tuff period och såklart – mitt stora träningsintresse. Men jag tränar inte för någon ”beachform”, den har vi ju alla redan. Visst är jag fåfäng ibland, men det jag tycker är attraktivt är snarare utstrålning och självförtroende än en viss kroppsform.

Samtidigt dömmer jag ingen som vill/behöver gå ner i vikt för hälsans skull eller av andra skäl. Alla har inte en bakgrund med ätstörningar eller psykisk ohälsa, d.v.s. är i riskzonen för att bli sjuka av medvetet deffande. Det här inlägget är främst för dig som pendlar några kg upp och ner inför/efter sommaren utan att behöva det och framför allt – som egentligen inte mår bra av det.

Kram! /A

P.S. Inlägget är en repris från förra året om du känner igen det, men det är ju samma stress varje år, varför jag valt att återpublicera det. D.S

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning