10 goda sovråd till dig med sömnproblem

bok_annajonasson_vila

Det är lätt att slänga sig med påstående om ”övningen som gör dig stark”, jag gör det själv rätt ofta och det kan ju stämma på sikt, men inte utan det här!

Återhämtning. Och jag är knappast ensam om sömnproblem i somliga perioder. En sak att vila fysiskt, men det är svårare att stänga av tankarna. Varva ner mentalt, vilket får kroppen att göra detsamma. Skönt och viktigt för.. ALLT!

Fördelar du får av bättre sömn

  • Du blir mer stresstålig
  • Positiv
  • Orkar mer fysiskt
  • Återhämtar dig snabbare
  • Får bättre ämnesomsättningen (och väljer bättre mat)
  • Starkare immunsystem
  • Minskar risken för hjärt-kärlsjukdomardiabetesdepression och utbrändhet

Sömnproblem är tyvärr väldigt vanligt. Enligt Folkhälsomyndigheten uppger 4 av 10 att de har sömnbesvär, som i att man har svårt att somna, vaknar under natten eller tidigare än vad man behöver och kan inte somna om, något som är vanligare hos kvinnor och äldre.

Stress är alltså en stor, bidragande faktor till sömnproblem, men finns ändå knep som hjälper oss mot bättre sömn. Med tanke på Internationella sömndagen 14 mars, men lika aktuellt varje dag, ger jag 10 goda sömnråd.

 Lyssna även på SportHälsa snackar kost och träning poddavsnitt 47 där Bella och jag bollar ämnet vidare och ger dig våra bästa sovtips.

fotter_sang_annajonasson

10 goda sovråd till dig med sömnproblem

  1. Undvik skärmar precis innan du ska sova. Dom ger tusentals intryck för hjärnan att hantera.
  2. Ha ett anteckningsblock bredvid sängen att skriva upp dina to-dos istället för att hålla dig vaken och försöka memorera.
  3. Träna, men helst inte kvällstid om du har sömnproblem, eftersom den sätter igång kroppens stresshormoner.
  4. Och träna ”lagom” mycket/ofta/hårt. Överträning ger förhöjd vilopuls och en kropp som har svårt att varva ner.
  5. Ha svalt, mörkt och tyst i sovrummet.
  6. Vissa hävdar att ett glas mjölk innan läggdax stöttar sömnen.
  7. Lyssna på lugn musik eller en meditationsapp.
  8. Försök att inte stressa upp dig, utan acceptera att det blir en natt med sämre sömn. Det är inte hela världen – kroppen tar igen det natten efter om den får möjlighet/det inte är någon allvarligare anledning till sömnproblemet.
  9. Att vakna tidigt och känna ångest, oro och hopplöshet kan vara p.g.a. en depression. Då är enda lösningen att söka hjälp mot det som orsakar denna – inte skjuta upp problemet med sömntabletter. Dock kan dessa ibland vara nödvändiga för att ens orka ta tag i det.
  10. Läs en bra bok som lockar dig i säng och lugnar ner tankarna.

Ett helt nylanserat boktips jag var på releasefest för i torsdags är Sju sorger, utgiven av Tomas Borgå som var min handledare när jag praktiserade på STARK Magasin 2016. En bok om sorg, skriven av sex män:

Sju sorger

”Vi är dåligt rustade på att hantera sorg. Framför allt män. Den här boken tar avstamp i det. Sju sorger är skriven av sex män. Sorgerna som beskrivs skiljer sig åt, och sätten att hantera sorg likaså. Vad än just din sorg orsakats av – ett dödsfall, en separation eller någon annan form av förlust – så hoppas vi att den här boken ska ge dig några pusselbitar, någon metod eller någon ny synvinkel på just din unika sorg.

För sorg påverkar hela ditt känsloregister och sköljer in i vrår i ditt medvetande som du knappt är medveten om. I Sju sorger får du våra innersta tankar för att du ska hitta något som passar, något som hjälper, något som förändrar.

Den sjunde sorgen i boken är nämligen din.”

Alla har vi våra soger av olika grad sort. Boken hittar du här, rekommenderas varmt, kram! /A

Fler lästips med lugnande råd:

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.