Wrap it!?
Yes, läckra recept på wraps kan man inte ha för många av, speciellt inför sommaren. Snabbt, smidigt att ta med dig ut och fräscht att fylla med säsongens färska grönsaker med mera gott. Dessutom smart mat om ni är många personer med olika smaker, eftersom alla kan ha i vad man gillar. Och saknar du idéer har jag samlat ihop 8 recept på wraps att inspireras av.
Wrap it! 8 läckra recept på wraps för olika smaker
Kålwrap med krispig kyckling, avokado- och mangosalsa
Tillagningstid: 20-25 minuter
Ingredienser 4 portioner:
- 1 huvud spetskål
- 600 g kyckling
- 50 g majonnäs
- 50 g panko ströbröd
- 1 st mango
- 2 st lime
- 4 g cajun kryddmix (alt. egen kryddblandning)
- 1 st avokado
- 2 st rödlök
- 4 msk olivolja
- salt & peppar
Gör så här:
- Skär av botten på spetskålen så att bladen lätt kan plockas isär.
- Lägg 2-3 blad på varje tallrik.
- Strimla kyckling och blanda med majonnäs i en bunke.
- Häll i panko, cajun kryddmix och salt i bunken med kyckling. Blanda ordentligt.
- Blanda avokado, mango, rödlök och olivolja i en skål. Smaksätt salsan med limejuice från 2-3 klyftor, en nypa salt och peppar efter smak.
- Stek kyckling i en skvätt olja i en stekpanna på medelhög värme, ca 7-8 minuter tills de är genomstekta.
- Skala och tärna både avokado och mango i 1 cm stora bitar. Finhacka rödlök och dela lime i klyftor.
- Lägg kycklingstrimlorna på kålbladen och toppa med avokado- och mangosalsan. Servera med limeklyftor vid sidan av.
Wrap med krämig tonfiskröra
Ingredienser, ca 2 portioner:
- 1 burk tonfisk
- ½ finhackad rödlök
- 2 dl crème fraîche
- 2 msk majonäs
- 0,5 dl sojabönor
- örtsalt, peppar, dillkrydda (eller vad du gillar)
- 1 avokado
- 1 kokt ägg
- 1 msk pumpakärnor
- 2 tortillabröd
Gör så här:
- Låt tonfisken rinna av.
- Koka ägg.
- Finhacka löken och skär avokado i bitar.
- Blanda tonfisk med majonäs, crème fraîche, rödlök, bönor och smaka av med kryddor.
- Lägg tonfiskröra, avokado, ägg och pumpakärnor på tortillabröd. Rulla ihop, ät och njut!
Kesowrap med kyckling & sriachamajo
Ingredienser 2 st:
- 1 dl keso
- 1 ägg
- 0,5 msk chiafrön (kan uteslutas)
- valfri topping, ex flingsalt och pumpakärnor
- 1 grillad kycklingfilé eller annan proteinkälla
- färska grönsaker du gillar
- sås, förslag nedan
Gör så här:
- Blanda ägg, keso och chiafrön.
- Häll ut i lagom stora plättar på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen på 225° i ca 15-25 minuter (beroende på ugn, så kika med jämna mellanrum. Brödet ska vara mjukt men inte geggigt). Tips! Du kan även steka din kesowrap i en panna med olja.
Under tiden brödet gräddas kan du förbereda fyllningen, förslagsvis skivad kyckling, grönsaker och denna sås.
Svinggod sriachamajo
Ingredienser:
- 1 dl majonäs
- 1 tsk sriacha sauce (mer/mindre enl smak)
- 1 tsk risvinäger
- 1 nypa salt
- 1 skvätt vatten till önskad konsistens
Gör så här:
- Blanda ihop alla ingredienser i en skål.
- Smaka av och tillsätt mer salt och sriacha om du önskar en hetare sås, eller mer majonäs för en mildare.
- Ställ svalt tills du kan äta.

Vegowrap med sojabiffar
Ingredienser:
- formbar sojafärs
- tortilliabröd
- valfria grönsaker
- färdig sås / créme fraiche / hummus
Gör så här:
- Tina färsen om frusen och forma till biffar.
- Stek i lite olja.
- Lägg grönsaker, biffar och sås i tortillabröd.
- Yum!
Kålwrap med halloumi, avokado- och mangosalsa
Ingredienser 4 portioner:
- 1 huvud spetskål
- 1 paket halloum
- 1 st mango
- 2 st lime
- 1 st avokado
- 2 st rödlök
- 4 msk olivolja
- salt & peppar
Gör så här:
- Skär av botten på spetskålen så att bladen lätt kan plockas isär.
- Lägg 2-3 blad på varje tallrik.
- Skiva halloumi.
- Blanda avokado, mango, rödlök och olivolja i en skål. Smaksätt salsan med limejuice från 2-3 klyftor, en nypa salt och peppar efter smak.
- Stek halloumi i en skvätt olja i en stekpanna på medelhög värme tills den fått fin färg.
- Skala och tärna både avokado och mango i 1 cm stora bitar. Finhacka rödlök och dela lime i klyftor.
- Lägg halloumi på kålbladen och toppa med avokado- och mangosalsan. Servera med limeklyftor vid sidan av.

Supersnabb ägg- och avocadowrap
Ingredienser för 2 matiga wraps:
- 2 tortilla- eller tunnbröd
- ca ¾ burk Keso
- 1 avocado
- 2 kokta ägg
- chiliflakes
- örtsalt
- romansallad
- pumpakärnor
Gör så här:
- Koka äggen och gör under tiden i ordning mackorna.
- Lägg på sallad, keso, skivad avocado, örtsalt, pumpakärnor, chiliflakes och skivat ägg.
- Vik ihop som en wrap.

Laxwrap med wasabi
Ingredienser:
- Tunnbröd/tortilliabröd
- Wasabi (alternativ som också är gott är pepparrotsvisp)
- Rökt lax i strimlor
- Ris (kan uteslutas men blir mer mättande med)
- Smör (kan uteslutas)
- Sallad i strimlor
- Finhackad rödlök
- Avocado i små bitar
- Lättkesella med peppar och örtsalt
- Ev. andra favoritgrönsaker
Gör så här:
- Bred smör och wasabi över brödet.
- Hacka och lägg på lax, grönsaker och ris i mitten av brödet.
- Klicka på lättkesella och krydda.
- Vik som när du gör en wrap och rulla in i folie.
- Färdig för din hemmalunch, att ta med till jobbet eller picknickfilten?
Krämig scrambled tofu wrap
Ingredienser, 4 portioner:
- 2 små gula lökar
- 1 msk rapsolja
- 1/2 tsk mald gurkmeja
- salt & peppar
- 1 tsk grönsaksbuljongpulver
- 600 g tofu
- 2 dl havregrädde
- valfria grönsaker, sås eller andra tillbehör
- tortilliabröd
Gör så här:
- Finhacka löken och stek i olja i ca 5 minuter.
- Tillsätt gurkmeja, salt och peppar och låt det fräsa i ytterligare 5 minuter.
- Pressa ur eventuellt vatten ur tofun och smula ner den i grytan. Fräs ihop med löken och kryddorna i några minuter.
- Häll i havregrädde och buljong och låt din scrambled tofu puttra på låg värme i 5–10 minuter.
- Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor.
- Servera i tortilliabröd med valfria tillbehör.
Hoppas du hittar något gott, kram! /A