Hej med helgens baktips..
..morotskaka! Så saftigt, gott och dessutom var det morotskakans dag 3 februari om du vill efterskottsfira? Dessutom kul pyssel under helgen? Att baka är både avkopplande mentalt, mysigt att göra ihop och njutning ingår ju till högsta grad i hälsokonceptet tycker jag.
Här har jag samlat ihop tre recept på morotskaka för olika smaker. Dig som inte tål gluten, som har diabetes, dig föredrar originalet, som är vegan och till ALLA som gillar kombinationen sött – saftigt – syrligt. Jag rekommenderar alla dessa tre smakmässigt, det som ändå är viktigast när det kommer till fika, eller hur?
Supersaftig morotskaka – 3 recept för olika smaker
Saftig glutenfri morotskaka
Ingredienser, kakan:
- 2 dl rapsolja
- 3 dl kokossocker (alt. socker eller annan sötning)
- 4 dl rivna morötter
- 3 ägg
- 3,5 dl mandelmjöl (alt. annan mjölsort)
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 tsk kanel
Ingredienser, topping:
- 200 g philadelphiaost
- 150 g smör
- ca 2 1/2 dl Sukrin
- 2 tsk vaniljsocker
- saft och skal av en halv citron
Gör så här:
- Riv morötterna.
- Vispa socker och rapsoljan porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
- Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
- Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
- Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
- Garnera gärna med valnötter, citronbitar, jordgubbar/hallon, vindruvor, kokosflingor eller vad du tycker om.
Morotskaka – originalet
Ingredienser, kakan:
- 2 dl rapsolja
- 3 dl socker
- 4 dl rivna morötter
- 3 ägg
- 3,5 dl mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 tsk kanel
Ingredienser, topping:
- 200 g philadelphiaost
- 150 g smör
- ca 2 1/2 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- saft och skal av en halv citron
Gör så här:
- Riv morötterna.
- Vispa socker och rapsoljan porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
- Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
- Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
- Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
Morotstårta på tema kokos (går fint att gör vegan)
Ingredienser, kakan:
- 2 dl kokosolja
- 3 dl kokossocker (alt. socker eller annan sötning)
- 4 dl rivna morötter
- 3 ägg (alt. 200 g kikärtsspad, vispat till tjockt skum för vegansk kaka)
- 3,5 dl kokosmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 tsk kanel
Ingredienser, topping:
- 200 g philadelphiaost (byt ut mot motsvarande vegansk produkt för en vegankaka)
- 150 g kokosolja
- ca 2 1/2 dl florsocker/sukrin melis
- 2 tsk vaniljpulver
- saft och skal av en halv citron
Gör så här:
- Riv morötterna.
- Vispa socker och kokosolja porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
- Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
- Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
- Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
- Garnera gärna med kokosflingor, hallon, valnötter, citronbitar, vindruvor eller annat du tycker om.
Saftigare och godare får man leta efter.
Kram och go´helg! /A
Det sista receptet står ”går fint att göra vegan”
Vad ska äggen ersättas med??
Oj, missade att skriva ut det! Du kan ta ca 200 g kikärtsspad och vispa till ett tjockt skum istället för äggen.