Delikat pizza och grönsaker i ett?
En broccolipizza är den ultimata kombon för dig som både vill äta grönare och älskar pizza. Kanske låter märkligt, men jag törs lova dig att det är en riktig hit. Toppingen tar över smaken av broccoli och ger den typiskt läckra pizzasmaken och där kan du gå loss på vad du gillar.
Dessutom är broccolipizza varken avancerat eller tidskrävande att göra och perfekt om du har gluteinintolleranta gäster. Ett tips är också att använda färdigriven broccoli, s.k. broccoliris, som du kan hitta i påsar i välsorterade matbutikers frysdisk.
Broccolipizza med kalkon
Ingredienser 2 st bottnar/1 stor:
- 1 litet rivet broccolihuvud / upptinat och urkramat broccoliris
- 3 ägg
- 1 dl keso
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk fiberhusk
- valfria kryddor, t.ex. örtsalt, vitlökspulver, paprikapulver
Ingredienser topping (min variant):
- riven ost
- tomatsås
- strimlad rökt kalkon
- örtsalt
- pizzakrydda / basillica
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°.
- Riv broccoli eller tina och krama ur fryst broccoliris. Mixa med övriga ingredienser i en bunke.
- Platta ut en stor eller två mindre pizzabottnar på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i ca 10-20 min i mitten på ugnen tills den fått en gyllenbrun färg.
- Bred på tomatsås och toppa med övrigt du önskar.
- Grädda ytterligare 5-15 min.
- Servera!
Tiden i ugnen kan variera så kika gärna och stick i botten så att den är genomgräddad. Och gillar du inte broccoli rekommenderar jag dig samma recept men med blomkål. Eller med vitkål som botten? Goda pizzor det med, men något annan smak.
Bon appétit! /A