#tenyearchallange – 2009 v.s. 2019

#tenyearchallange

Du har förmodligen inte missat alla bilder som cirkulerat om 2009 v.s. 2019? Och jag tycker det här är superintressant, att se vad som hänt under en period, hur människor utvecklats. Visst mår vi bra av att blicka framåt och leva i nuet, men det är samtidigt lätt att bli blind över var du är. Därför är det inte fel att snegla bakåt ibland, i det här fallet 10 år alltså.

2009

Bilder från mitt 2009 ser du ovan, ett händelserikt år. Jag började blogga (25 oktober), gifte mig (med en avkapad man, eftersom han inte ville synas i bloggen på den tiden haha) och bytte efternamn från Jonasson till Lissjanis. Hugo var 4 år, Hampus 2 år och tvillingarna var redan under konstruktion, vilket visade sig skulle ta 2 år till. Vi bodde i Bromma ett år, men hade köpt lägenheten på Gärdet där vi verkligen vill bo – och fortfarande bor.

Träningsmässigt körde jag även då på med min varierade träning – privat och som heltidsanställd PT/instruktör på KTH-Hallen. Utöver det cyklade jag fram och tillbaka mellan jobbet och hemmet i Bromma, på samma cykel som idag. En period med två barn på släp, när vi fått plats på förskola i stan inför flytten. Annars låg fokus på allt övrigt i livet och därför hade jag inga mål eller krav med träningen. Tävlade inget på den tiden och träningen flöt på som en naturlig del av livet och jobbet, precis som idag.

Personligen var jag samma Anna, hade till och med en liknade frisyr, haha. Det här var åren innan jag förlorade mig själv i ortorexi och prestationsångest. Jag mådde bra, var kär, levnadsglad och behandlade mig själv väl. Drömmar?

”Inför nästa år har jag ett hemligt mål som jag eventuellt kommer skriva om senare under året. Men det handlar inte om att gå ner i vikt, orka springa längre eller andra vanliga nyårslöften. Håll utkik om du vill veta.”

..skrev jag vid min årssammanfattning på bloggen. Och det var längtan efter ett till barn som fattades mig sen trillingarnas bortgång. Vilket blev två, två år senare.

2019

Vad som förändrats på dessa 10 år, vilket denna tenyearchallange går ut på, ser du tydligt här. Familjen har blivit ⅔ större. Efter några påfrestande år rent mentalt, men även fysiskt av hormonbehandlingen, fick vi tvillingar. Som ett mirakel och det som jag värderar högst under de här 10 åren. Med alla barn och två kejsarsnitt fick jag rectus diastas som opererades 2015. Jag har visat barnen världen genom resorna med Frisk & Stark Familj och fortsatt kämpa med kärlek och kaos.

Yrkesmässigt har jag gett ut en barnbok – min dröm sen barnsben. Jag har bloggat alla åren, men flyttat runt på olika plattformer och bytt namn från ”trend o träning”. Detta eftersom jag inte vill puscha för ”shopping och kortsiktiga trender”, mycket eftersom jag själv gick igenom en tuff tid med ortorexi och behandling mot sjukdomen. Jag kunde inte stå för ”quick fix”, även om jag fortfarande kan tycka trender är intressanta för ökad förståelse i branschen. Jag har gått ytterligare en PT-utbildning och en yrkesutbildning i Marknadskommunikation inom sociala medier. Testat livet som egenföretagande PT och fått jobb som chefredaktör på SportHälsa, där jag varit i 2 år nu. Målet var att fortsätta jobba i träningsbranschen, men utan att vara lika plats- och tidsbunden. Dessutom att få större möjlighet att vara med och försöka sprida hållbara hälsobudskap till ännu fler.

Träningsmässigt har jag hunnit bocka av flera punkter på min inre drömlista, som En Svensk Klassiker och att springa Marathon (vilket blivit flera stycken). Jag har lärt mig göra pull-ups, vilket var omöjligt för 10 år sen, men framför allt hittat tillbaka till en inre nöjdhet över min omväxlande träning. Den jag faktiskt också hade 2009, men tappade några år runt 2013. Att inte bry mig om vad andra tycker, så som innan jag började prestationsträna. Och bäst av allt – vi har hittat en sport som hela familjen älskar att göra tillsammans. Skidåkning!

Personligen blir jag glad över att se hur jag faktiskt hittat tillbaka till den Anna jag faktiskt är och var 2009, efter att ha tappat mig själv ett tag på mitten. Det där med att klokhet kommer med åren stämmer, men också att stress och psykisk ohälsa kan göra oss till någon helt annan. Att känslor trubbas av, få oss att tappa balansen och gå fel. Jag har lärt mig mycket längs vägen och är stolt över var jag hamnat, men bubblar fortfarande inombords av tanken på allt som ligger framför oss.

Vad har hänt i stort under dina senaste 10 år? Jag är nyfiken, så berätta gärna i en kommentar eller klistra in en länk om du också bloggar om tenyearchallange.

Kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras