Summering av mitt 2022, ambitioner och ledord inför 2023

2022

Dags för en reflektion över året om varit, spåna mot ett nytt och ta farväl av det gamla. Med glädje.

2022 blev precis som året innan och innan och innan… inte heller som jag tänkt. Alls. Som sig bör, för det vore ju orimligt att 12-slaget skulle förändra något och rätt trist att veta allt som ska hända. Samma sak inför 2023, men vad vore livet utan mål, drömmar och ambitioner?

“Anna, du har inte verkat lika glad som du brukar..”

..nä, 2022 var INTE mitt toppår. Något mina närmaste och du som följt mig en längre tid kanske noterat? Visst har roligheter hänt, men det var länge sen jag hamnat i så många svackor som i år. Av ledsenhet, tvivel och otillräcklighet jag inte orkat (eller velat) sopa under mattan. Svårt att förklara, men förmodligen som en slags “bakfylla” efter allt som varit? Trötthet och sorg när euforin över allt nytt lagt sig och min mentala berabetning kommit igång? Samtidigt fortsatt stök att hitta till rätta som solo, med omtanke om alla barn, ekonomi och egna krafter, plus diverse virus som aldrig tycks bestämma sig, krig och lågkonjuktur som påverkar oss alla. Det har inte förenklat direkt.

Viktiga bitar saknas många med mig, samtidigt som jag inte klagar på det rent praktiska och fysiska runtomkring mig. Tacksam för vänner och en frisk familj, ett mysigt compact lovin hem, 6 älskade ungar (2 lurviga inräknade) heltidsjobb och fysiskt styrka.. och med det i ryggen – betydligt lättare att komma vidare.

Jag ser oavsett vad som varit alltid fram emot att få ett nytt, oskrivet blad i livsboken, med avstamp från det gamla. ”Lev i nuet” och ”älta inte det förflutna” sägs det och jag har verkligen blivit bättre på det – leva mer i nuet. Mycket pga det är där mitt/mina viktigaste i livet finns och av praktiska skäl, men även för att jag inte orkat tänka på det förgångna eller framtiden. Eller vågat.

Samtidigt vill jag inte glömma det som varit och tänker att det är lärorikt att reflektera. Stanna upp en sekund och få en överblick över det vi har. Alla upplevelser, framsteg, bakslag och insikter. Vad du åstadkommit, vad som varit bra och mindre bra. För att förstå vad du vill ha mer av under nästa år, eller mindre. Vad vill du förändra och vad du vill behålla från 2022? Om det ens går att påverka, vilket inte alltid är fallet.

Jag har gjort många årsrevyer här i bloggen som också är intressanta att se tillbaka på. 2016 var året då jag avslutade mycket2017 året då mycket påbörjade,  2018 ett år att ”vila i det som är”, 2019 ett år med mycket bra, men även en hel del sorg2020 året då jag tog tag i stora livsförändringar, inför 2021 skrev jag såhär och 2022 var ett liknande läge som nu.

Ledord inför 2022 var

GO.

Go som i ”go for it”, ”KÖR!!”, utan att vela och överanalysera så himla mycket. Eller go som i ”låt bli”, bara det blir ett klart beslut. Även go som i form av god, njutning eller varm och go, kärleksfull och omtänksam. Lite liknande ledordet 2020, ”fuck it”, men i mjukare former.

Hur det blev? Det kan du läsa här.

Summering av mitt 2022, ambitioner och ledord inför 2023

Träningen

Bilden säger en hel del. Glad över mitt senaste träningstillskott på Fit4Life för ca 2 år sen, där jag till skillnad mot eget gymmande och löpning får gemenskap, utveckling och ja – även närvaro. När någon annan coachar är det inte lika lätt att “sväva iväg” i tankarna, utan där går jag in i träningsbubblan, vilket är skönt för mig som jobbar mycket med skallen annars.

Jag kommer dock aldrig sluta med mina “ensamsporter” som löpning, yoga, skidor när möjligt och lugnare styrketräning. Där jag tränar efter dagsform, i skadeförebyggande syfte och får med mig en massa annat bra, men i boxen fortsätter jag lära mig nya saker. Nyttigt rent personligt och som “gammal” PT, plus att vi alltid har så roligt. Kanske inte mitt i en burpee, men runtomkring.

“Go?” Nja, med tanke på inledningen, ett “svajigt år” har jag inte haft självförtroende eller kraft att satsa på varken lopp eller egna större mål. Däremot ihop med andra, som Tjejmilen Sälen med Jonna, Vårruset med kollegorna och Jonna även där och stora Tjejmiljen med min syster. Antar att det – släppa egen prestation och satsa på gemenskap är mitt “go” för året. Träningsglädje. Mental vila och fysisk energi. Jag är redan nöjd med min styrka och kondition, att vara helt skadefri och skapa kraft till allt annat jag vill och behöver. Kanske tråkig reflektion, men något som blir viktigare och viktigare ju äldre jag blir.

Träningsplan inför 2022:

Släppa det som varit och fortsätta så. Låta crossfit vara min “kul-och-utveklingsträning”, medan övrig träning är mentalt avkopplande, skadeförebyggande och stärkande på andra sätt. Kanske kanske hoppar jag på något löplopp om det erbjuds, men mer för själv upplevelsen än som träningsmorot. Det behöver jag inte i dagsläget.

Summa summarum: “ta hand om mig för att ta hand om andra”. Mest ser jag fram emot att följa barnen- och klienternas utveckling, somligt även ihop med mig.

Karriären

Har inte förändrats märkbart under året, mer än att jag lanserade annasbootcamp.se. Hoppas du vill hänga med mig och gruppen där, skynda att anmäla dig för att få en grym start på träningsåret 9 januari! Annars har jobbet på SportHälsa fortsatt, rent praktiskt helt ok, men med stora förluster känslomässigt. Ewelina saknas mig, liksom en annan kollega, vilket påverkat mig mer än jag kunnat tro. Ett tillskott var ändå duktiga skribenter vi regelbundet tar hjälp av, bloggare och min nya klippa – praktikanten Alaa.

“Go?” Inte mycket, men kanske i form av att ta tag i saker och stänga av annat. Fokusera på en sak i taget och prioritera det viktigaste, utan press på att göra- och vara precis över allt. Mer närvaro som fortsättning på ledordet från 2021, mer mänskligt.

Karriärsplan inför 2022:

Jag är en rastlös själ, som både trivs i lugnet av det jag redan har och gillar att det händer något nytt. Än så länge är det fortsatt jobb som content manager på SportHälsa som gäller, plus fantastiskt kul att kicka igång min digitala träningstjänst igen för dig, samt ett längdskidläger. Sen får vi se..

Sociala medier

Mina 9 mest gillade bilder från 2022. Tycker det är en bra sammanfattning av att du vill..

…känna. Ev. känna igen, bli berörd. Något som jag alltid kretsar runt är familjen och tacksamheten över mina ungar. Om vi zoomar ut – starka känslor av olika slag.

..ta del av konkreta träningstips. Häftiga upplevelser och känslor, ja tack, men för att slappna av mentalt kan det vara skönt när någon vägleder en praktiskt. Mina träningsprogram har varit populära under 2022, speciellt dom du kan köra hemma med få- eller inga redskap. Håller du med? Önska gärna.

..se/träna rövar. Fysiska som “antiprettomentaliteten”. Tänker att många skulle må bra av att skita i onödigheter lite oftare. Egna hang ups och tankar om andras tyckande t.ex.

Instagramkontot är det som fortsatt växa mest, sakta men säkert till 15 000 följare. Jag har aldrig varit ute efter att livnära mig som influenser på sponsrade inlägg och därför varit glad över min lilla, trogna följarskara, men det är såklart kul att nå ut till fler. Att få fram sitt budskap och ha en hel drös fina personers stöd är enorm lyx. Mest gillade bilder/filmer ser du ovan.

Bloggen har också tuffat på bra under året. Ambitionen är att skiva varje dag och det har jag i stort sett gjort. Älskar att kombinerara mina stora intresseområden, träning/foto/film/text och att kommunicera med dig som följer mig.

Sociala medieplan inför 2023:

Jag kommer fortsätta mycket som tidigare eftersom jag älskar både bild, film och att kommunicera med dig som följer mig. Kanske med mer mellanrum av pauser (mer om det längre ner), men annars en mix av personligt och träningsrelaterat, där det verkar som att mitt livsfilosoferande också går hem bra? Kom gärna med önskemål, idéer och synpunkter! ♥

Familj

Splittrad och samtidigt samlad. Skiljsmässan påverkar oss förstås fortfarande, praktiskt som mentalt (lite mer om saken skrev jag för lite mer än ett år sen i det här inlägget) för det var ju inte så länge sen ändå, men vi börjar hitta en fungerande struktur. Precis som när du tränat ett tag och vikterna blir lättare, blir även allt kring en separation det. Man vänjer sig och med tiden – hittar en massa annat bra.

Mest orolig var jag att barnen skulle må dåligt och ta ut situationen på olika sätt, men hittills har det gått relativt lätt. Visst är det kämpigt för dom att flytta mellan 2 hem och för oss vuxna att köra 200% föräldrar-race, men se förra stycket igen. Finns fördelar med allt och under hösten har vi verkligen fått känna på soloföräldrarskapet med längre tid pga renoveringar. Under min period med alla hos mig har jag kommit barnen närmare, nästa period – mig själv. Fått tid att bara “rå om” mig och mitt, jobb som träning, vänner och att ta allt som det kommer, men också att sörja. Som jag hört från olika håll – viktigt det med. Låta jobbiga känslor läka ut, vilket också är en slags “go”. Det är ofta jobbigare att stanna upp och känna efter.

Familje”plan” inför 2023:

Fortsätta på min egna lilla familjekonstellation med alla barnen och.. vem vet? Jag ser även fram emot varannanveckalivet efter en stökigare boendeuppdelning under hösten, att gå all in som förälder varannan- och solo varannan. Det kommer förmodligen gå uppochner, men i det stora hela är känslan positiv och helt ensam är jag aldrig nuförtiden med Miss Lo och Brorsan (Bobbo Bror). Fortfarande mitt bästa köp från förra året, katterna skänker oss alla så mycket kärlek, närhet och skratt.

Barnen är det viktigast jag har. Och nog har Jonas och jag våra irritationer på varandra, annars hade vi väl fortsatt livet ihop, men är fortfarande ett bra team kring dom och gör roligheter ihop för barnens skull. Det är min förhoppning för 2023 också, men såklart det kan se annorlunda ut om han eller jag får en seriös kärleksrelation.

Resor

Ingen utomlandstripp som tänkt pga flygstrejken (om inte Gotland gills?), men 2022 bjöd ändå på några äventyr. Ett par vändor till Jämtland, en kort sväng till Åland, Östersund och Gotland som sagt, det är jag mer än nöjd med. Dessutom fint för barnen att vi gjorde ett par resor ihop, Jonas, dom och jag. Samma sak nu i jul, men annars trivts jag även bra på hemmaplan med. Hjorthagen är bra fint, lugnt och nära både grönområden, barnens skolor, aktiviteter, mitt jobb och Stockholm city.

Resplan inför 2023:

Miljöombyte behövs för oss alla, inte minst eftersom vi bor så trångt. Om allt går som det ska åker vi upp till Jorm ett par gånger, kanske en skidresa till Sälen med moderna familjen och jag saknar att uppleva något nytt. Hoppas få in en tripp till palmer, värme och turkost hav också.

Vänner

Låt stå sen fler år tillbaka – och framöver. Mina vänner är få, men kära och nära. Inte fysiskt kanske, alla syns inte i mina kanaler eller bor i min närhet, men är fortfarande dom jag kan dela ALLT med. Dom betyder himla mycket för mig och när vi pratar eller ses är det “som igår”. Det fick jag bl.a. erfara vid Storsjöyran i somras, så fantastiskt kul att träffa Kattis, Anna och Cia jag inte sett på flera år. Mitt “go” på den här punkten.

Annars har förlusten av andra vänner i min vardag varit väldigt tuff som jag nämnde tidigare. Det är inte helt lätt att få in tid – eller ork – för dejter i en full agenda, men dom som blivit av har varit extra värdefulla. Jag är lyckligt lottad som har dom, även vissa det mest blir telefonsamtal- eller DMs med på Instagram.

Det gäller även dig som följer mig här och där – TACK för att du hängt med och stöttat mig i ups och downs under året! ♥

Vänskaps”plan” inför 2023:

Fortsätta så. Prioritera tid med mina vänner, partaj, träningstid och anförtroliga samtal.

backpass

”Vad har du för ledord 2023 då?”..

..hmm. 2022s ledord “GO” gick ju sådär, men ett annat har smugit sig på. Något jag av erfarenhet vet att jag mår bra av och behöver mer av. Känslan säger:

SANN.

Mot mig själv och andra. Som i att våga lyssna – och följa känslan, men även rent konkreta behov. Vilket i sig kan kräva ett “fuck it”, mitt ledord från 2020 om att ”tuffa till sig” och sluta bry sig om det som inte för med sig något gott. Jag och många med mig skulle må bra av att släppa- och skita i mycket, undvika övertänkande och fokusera på det viktigaste. Det sanna. Släppa det påklistrade och logga ut när jag känner för att det t.ex, något jag gjort till och från under året som gått. Ett behov av att landa i stunden IRL – där också det viktigaste för mig finns.

I cyber space liksom köttochblodlivet, jag måste inte vara omtyckt av alla, men blir det till betydligt större grad om jag är sann mot mig själv. “Att älska sig själv krävs för att andra ska kunna älska dig” du vet. Jag måste inte heller vara bra på allt eller ens försöka förändras mot något bättre bara för att det är ett nytt år. Jag låter mycket stå från ambitionerna inför förra året, 2023 förhoppningsvis utan samma hårda prövningar som 2022.

Mitt sätt att vara sann är..

..att älska- och stå upp för den jag är och det jag gör.

..att lita på att ♥t har rätt – och våga följa det. Inkl. hjälp och omtanke från andra.

..att fortsätta föda min drivkraft och sprida vidare till dig. Rörelseglädjen och konstnärssjälen, utan att fastna i eget perfektionstänk eller om andras ev. tyckande.

..att tacka JA till det som ger extra gnista i livet. Starka känslor, som kittlande äventyr, skratt, träning, vänner, smaker, KÄRLEK.

Vilket är lättare med lite “fuck-it-mentalitet”, att släppa annat som tynger och våga öppna upp för andra. En viktig reflektion från förra året är att jag visserligen behöver egentid och plats att läka, men lika mycket några (och kanske någon extra nära) att dela livet med.

Ja, du vet när det känns rätt i magen utan att kunna sätta ord på det, personer, platser, men nu kom det ändå till mig: SANN.

Har du något ledord för 2023? Berätta gärna, vore kul att höra. Kram och GOTT SLUT! /A

2 kommentarer
 1. Vad jag känner igen mig i mycket av det du skriver. På måndag flyttar jag till min egna lägenhet o nu längtar jag efter att få börja det nya kapitlet i mitt liv. Finns fortfarande saker jag o ”maken” måste ta tag i, men jag tar flytten först.
  Kommer säkerligen bli flera dippar framöver, har ändå varit tillsammans med honom i 30 år, men samtidigt kommer vi båda bli lyckligare utan varandra.
  Har börjat öppna upp för nya bekantskaper o även tagit upp gamla.
  Ska sätta mig ner nästa vecka o reflektera över vad jag vill med mitt liv framöver o om jag ska ha något mål framöver.
  Gott nytt år!
  Kram Anna

 2. Fint att du skriver Anna. Det är inte lätt att bryta upp efter en så lång relation, men nödvändigt ibland och jag tycker det låter som att du har fattat ett bra beslut. Låt det ta sin tid, men alltid värt att kämpa en period än att vara olycklig resten av livet. KRAM och gott nytt år du med!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning