Summering av mitt 2020, ambitioner och ledord inför 2021

På årets sista dag ser jag tillbaka på 2020 och fram emot 2021.

Med glädje. OCH spänning. 2020 har varit slitigt, så 2021 kan inte komma lägligare, haha. Jag har haft mina personliga kriser under åren, kämpat mig runt En Svensk Klassiker och andra lopp, fött 6 barn, förlorat 2 och andra närstående…  Och kanske inte värre än allt det jag rabblat, men klart mätbart har årets skilsmässa varit. En hel del praktiskt jobb, men framför allt mentalt. Först gnaget kring ”ska vi, ska vi inte, vad händer om vi gör si eller så”: Sen eftersom det inte bara handlat om mig och Jonas, utan även barnens mående och framtid.

På det Covid-19 som påverkat oss alla och verkligen inte gjort allt lättare. Men. Samtidigt har det hänt en massa BRA saker också. Jag har sällan känt mig så levande, full av driv, insikt, fyllt hål med sånt jag saknat och på ett sätt hittat tillbaka till mig själv. Och jag är inte klar än.

Nu ser jag fram emot att vi får ett nytt, oskrivet blad i livsboken, med avstamp från det gamla. ”Lev i nuet” och ”älta inte det förflutna” sägs det och den senaste tiden har jag verkligen gjort det – levt mer i nuet. Mest av praktiska skäl, eftersom det varit så mycket kring flytten, men även för att jag inte orkat tänka på det förgångna eller framtiden. Eller vågat. Samtidigt vill jag inte glömma det som varit och tänker att det är lärorikt att reflektera. Stanna upp en sekund och få en överblick över det vi har. Alla upplevelser, framsteg, bakslag och insikter. Vad du åstadkommit, vad som varit bra och mindre bra. För att förstå vad du vill ha mer av under nästa år, eller mindre. Vad vill du förändra och vad du vill behålla från 2020? Om det ens går att påverka, vilket inte alltid är fallet.

Jag har gjort många årsrevyer här i bloggen som också är intressanta att se tillbaka på. 2016 var året då jag avslutade mycket2017 året då mycket påbörjade,  2018 ett år att ”vila i det som är”, 2019 ett år med mycket bra, men även en hel del sorg och inför 2020 skrev jag såhär:

Ledord inför 2020

Fuck it!

Kanske ett fult eller fjantigt ledord, men inte om vi ser till innebörden. För mig – att ”tuffa till sig” och sluta bry sig om det som inte för med sig något gott. Jag och många med mig skulle må bra av att skita i mycket, undvika övertänkande och fokusera på det viktigaste. Jag måste inte vara omtyckt av alla, något jag förr försökt. Jag måste inte heller vara bra på allt eller ens förändras bara för att det är ett nytt år. Jag låter mycket stå från ambitionerna inför förra året, 2020 förhoppningsvis utan samma hårda prövningar som 2019. Så här skrev jag på Instagram nyårsdagen för ett år sen:

  • Att lita på att ♥t har rätt. Och våga följa det.
  • Att fortsätta föda min drivkraft och kreativa konstnärssjäl, utan att fastna i perfektionstänket.
  • Att tacka JA till det som ger extra gnista i livet. Starka känslor, som kittlande äventyr, skratt, träning, kärlek, vänner, smaker, svett och iskalla bad. T.ex.

Hur det blev? Det kan du läsa här.

Summering av mitt 2020, ambitioner och ledord inför 2021

Träningen

Bilden säger en hel del. Jag började träna crossfit på Fit4Life, som gett endel som fattats mig – gemenskap och utveckling.  Kommer aldrig sluta med mina ensamsporter, löpning, yoga, skidor när det går och lugn styrketräning. Där kan jag vila sinnet, träna skadeförebyggande och få en massa annat bra, men i boxen lär jag mig alltid nya saker. Det är nyttigt för en gammal PT, plus att vi alltid har så roligt. Kanske inte mitt i en burpee, men runtomkring.

Rent fysiskt har framför allt löpningen gått allt bättre och styrkan kan jag inte heller klaga på, men framför allt är jag nöjd att vara helt skadefri. Har haft mina skavanker under åren. Som brukar komma tillbaka när annat i livet är påfrestande, men trots svajig sömn har jag hållt mig hel. Kanske tråkig reflektion, men något som blir viktigare och viktigare ju äldre jag blir.

Träningsplan inför 2021:

Fortsätta så. Låta crossfit vara min ”kul-och-utveklingsträning”, medan övrig träning är mentalt avkopplande, stärkande på andra sätt och skadeförebyggande.

Karriären

2020 hände inte mycket nytt på jobbfronten, mycket p.g.a. Covid-19. Jag har varit permitterad stora delar av året, vilket kanske ändå varit bra eftersom allt kring skilsmässa och flytt slukat tid. Planerat Frisk och stark familj-event i Åre blev inställt, så som mycket annat. Däremot har gemenskapen på SportHälsa sällan varit så stark. För mig har jobbet blivit en trygg punkt när familjelivet känts kaotiskt. Vi är inte så många och kan snacka om det mesta, vilket är avslappnat och skönt.

Karriärsplan inför 2021:

Jag är en rastlös själ, som både trivs i lugnet av det jag redan har och gillar att det händer mycket nytt. Förutom fortsatt jobb som content manager på SportHälsa kommer jag hjälpa några personer med sin träning som PT utomhus här i Hjorthagen under våren. Jag kommer även instruera på Workout Åre och har en plan för digitala pass du kan hänga med på. Berättar mer framöver, det blir superkul.

Nu: Jonasson. En ”liten” detalj jag kommer berätta mer om framöver.

Sociala medier

Bloggen har tuffat på under året och går riktigt bra om vi ser till statistiken. Själv är jag mer estet och nöjd med att ha fått hjälp med grymma bilder av fotografen Pär Olsson. Tycka vad man vill om ”perfektion”, men jag tror ändå på kvalitet framför kvantitet. Vad tycker du?

Instagramkontot är ändå det som vuxit mest. Jag har aldrig varit ute efter att livnära mig på sponsrade inlägg och därför varit glad över min lilla, trogna följarskara, men det är såklart kul att nå ut till fler. Att få fram sitt budskap och ha en hel drös fina personers stöd är enorm lyx. Och det är sånt här mina följare gillar mest…

Mina 9 mest gillade bilder från 2020. Tycker det är en bra sammanfattning av att du vill..

…känna. Ev. känna igen, bli berörd. Något som hela året kretsat runt är familjen, skilsmässan, flytten. Om vi zoomar ut – att våga och orka ändra det som inte är helt 100. Som mot att stå på egna ben och göra något bra för sig själv och dom som betyder mest. Kanske inte visar sig på en gång, men med tiden. Där har vi både bilden vid min nya lya, dom på barnen, att alltid ha med mig änglaungarna i en tatuering, 4e advent i flyttkaos och Cancergalan för min änglavän Terese. Starka känslor av olika slag.

..ta del av konkreta träningstips. Häftiga upplevelser och känslor, ja tack, men för att slappna av mentalt kan det vara skönt när någon vägleder en praktiskt. Mina träningsprogram har varit populära under 2020, speciellt dom du kan köra hemma med få- eller inga redskap. Håller du med? Önska gärna.

.se styrkor OCH svagheter. Kort och gott – kontraster. På toppen av höga berg/livsrus och i djupa, mentala svackor.

Sociala medieplan inför 2021:

Jag kommer fortsätta som tidigare eftersom jag älskar både bild, film och att kommunicera med dig som följer mig. En mix av personligt och träningsrelaterat, där det av mina bäst gillade verkar som att mitt livsfilosoferande ändå går hem bra? Och som jag nämnde dyker det även upp endel nytt.

Familj

Att splittras. Den absolut största och tuffaste delen av 2020, som påverkat ALLT annat. Sen är det lätt att överdramatisera, för det är ju inte så att vi aldrig kommer ses igen. Barnen har tagit det hela bra, i alla fall hittills och utåt sett. Att dom ska må dåligt har varit min största farhåga och det här var såklart inte något dom önskat, men dom är i alla fall tillräckligt gamla för att förstå. Det här var inget förhastat beslut, knappast någon ”Corona-skilsmässa”, utan är något vi tillsammans kommit fram till efter flera års försök att hitta tillbaka till varandra. Livet ville annorlunda, eller, jag tänker att vi båda vaknat upp ur småbarnsbubblan och insett att vi behöver något mer. Tyvärr inte samma saker, med samma känslor som förr.

Lämnar så även om det finns mycket att säga, men lite mer om saken berättar jag i det här inlägget. 

Familje”plan” inför 2021:

Nog har Jonas och jag våra irritationer på varandra, men är fortfarande ett bra arbetsteam och gör roligheter ihop med barnen. Det är min förhoppning för 2021 också. Jag ser verkligen fram emot varannanveckalivet, att gå all in som förälder varannan- och göra köra eget race varannan. Eller, har redan känt på den starka längtan efter barnen stundtals, så det kommer förmodligen gå uppochner. Men i det stora hela är känslan positiv. Jag ser även fram emot att träffa min övriga familj, mina föräldrar, syskon och annan släkt. Mer om det nedan.

Resor

2020 blev ett uselt resår. Inte ens inom landet har jag gjort fler resor än till Jämtland på sportlovet och i somras. I och för sig rätt skönt eftersom jag ”rest” en massa inombords med tankar hit och dit. Plus packat ihop ett helt hem.

Resplan inför 2021:

Hoppas verkligen det blir fler resor. Nu är jag ivrig att komma iordning här hemma, trivs så bra, men miljöombyte behövs. Om allt går som det ska åker vi upp till Jorm under sportlovet och till Workout Åre under våren. Sen vet jag inte längre än så, har varken orkat eller vågat planera. En svängt till mina släktingars hus på Mallis vore nice.

2021

Vänner

Eftersom umgängeskretsen minskat i Covid-19-tider har kollegorna varit närmast. Jag har daglig kontakt med andra vänner också via telefon och sociala medier, men är glad över vardagligt snack IRL också. Alla syns inte i mina kanaler, men har betytt himla mycket för mig under året. Det gäller även dig som följer mig här och där – TACK för att du hängt med och stöttat mig i allt under året! ♥

Vänskaps”plan” inför 2021:

Fortsätta där jag slutade. Prioritera tid med mina vänner, partaj, träningstid och anförtroliga samtal.

2010 hjorthagen

Så, hur mycket har jag levt efter mitt ledord då – ”fuck it”? Ja, vad tycker du? Jag skulle säga att det genomsyrat det mesta. Att lämna något som blivit allt sämre för att starta upp något bättre på egen hand, MED ett fantastiskt gäng runt mig. Men även att skita i Jante och egenpåhittade ”regler”. Låta andra styra träningen, skaffa en tatuering jag velat om i flera år, stå på egna ben efter att ha lutat mig lite mot någon annan i ca 17-år, undvika det jag inte mår bra av för stunden och ta för mig av det jag behöver. Säger även ”fuck it” till Covid-19 och gissar att jag inte är ensam om det?

”Vad har du för ledord 2021 då?”..

..ja du. Jag lever så fruktansvärt i nuet just nu att jag varken hunnit reflektera över det gångna året eller vad jag vill ha ut av vårt nya – tills nu när jag skriver det här inlägget då. Och under löpturen bilden är ifrån kom ledordet som en snilleblixt från ovan, som ofta under mina träningspass: NÄRVARO. Landa lite, fokusera. Vid träningen och annat jag gör, ihop med personer runt mig. Jag är rätt dålig på det, fladdrar iväg i tankarna, men vet att jag mår bra av att rikta min energi på en sak i taget – och att dom jag bryr mig om vill bli sedda/lyssnade på. Ledordet får påminna mig.

Egentligen ”när” till mer. NÄRvaro, NÄRhet, NÄRområdet.. Bilden ovan illustrerar mitt 2020 bra. Mycket mörker, privat och vårt gemensamma kring Covid-19, men även massa ljusglimtar. Och där står jag nu i skenet av vårt nya år. Ser fram emot att hänga mycket i det här området under 2021, på egen hand och med dom som betyder mest för mig. Du vet när det känns rätt i magen utan att kunna sätta ord på det, personer, platser och ett som kom ändå: NÄRVARO.

Har du något ledord för 2021? Berätta gärna, vore kul att höra. GOTT NYTT ÅR nu! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras