Jullovsaktiviteter i stan – 7 förslag

För första gången i livet firar vi jul i Stockholm.

Vilket innebär en annan sorts jullovsaktiviteter än uppe i Jorm eller Dalarna där vi varit några år. På landet är det mest att gå ut så ”löser det sig”. Alla hittar något att göra i snön, bland alla åkfordon, naturen m.m. Eller – det blir svårare och svårare där med ju äldre barnen blir, men hemma är det så lätt att fastna i samma gamla mönster som vardagen. Känner du igen det? Tvätt, städning, skärmar.. OM man inte anstränger sig lite och hittar på saker.

Här några jullovsaktiviter jag gjort med barnen under lovet hittills. Inga revolutionerande nyheter, men kanske ändå någon idé till dig som är i samma läge som oss?

Jullovsaktiviteter i stan – 7 förslag

jullovsaktiviteter

1. Snölek. Eller på barmark om den smält bort såsom här i Stockholm. Vi hann i alla fall med ett besök på Östermalms IP för att åka skridskor. Många har ju stängt av isarna såhär i Coronatider, supertrist, men där var det i alla fall öppet. Annars är ju pulka och skidor kul – eller en cykeltur, scateboard, parkour m.m. förslag om det inte finns snö.

2. Spel. Och då menar jag inte på någon skärm, även om jag inte ratar det heller. Analoga ger ändå mer närvaro till dom i närheten och finns många kul. Junior och Jonna fick ett riktigt roligt i julklapp, ”King of Tokyo”.

jullovsaktiviteter

3. Baka. Vi gjorde knäck för första gången inför julafton, vilket var ett spännande projekt. Att testa nya recept ger ju en annan dimension och resultatet blir så mycket godare än köpt fika/godis/mat. Om man lägger till smaken av stolthet.

4. Äventyrspromenader. Inte som i att bestiga världens högsta berg eller ta sig igenom en hinderbana, men att sätta upp mål med sina promenader. Plötsligt har alla glömt att dom går, vilket i sig kanske inte lockar så mycket alla gånger. Vi tog en ny stig till affären för att köpa godis i lördags, plus en omväg hem för att utforska våra nya hoods här i Hjorthagen. Samma sak gör jag ofta själv – passar på att uträtta ärenden när jag ändå behöver en promenadpaus från hemmakontoret eller annat.

jullovsaktiviteter

5. Testa nya sporter. Det fina med aktiviteter du och/eller barnen aldrig gjort förr är att det inte finns något att jämföra med. Därmed ingen prestige alls och triggande att klara. Under jullovet är dessutom många (trots epidemin!?) bortresta, så större chans att boka aktiviteter lite mer spontant. Vi spelade padel häromdagen, riktigt roligt även om både Jonna och jag är bollrädda. Sice tennisboll och mindre går dock bra för mig, även Jonnas mod och pricksäkerhet ökade under spelets gång.

6. Skapa. Som jag nämnde målade vi namnskylt till dörren. Mysigt pyssel. Annat rogivande skapande är legobygge, pärlplattor, lera, pussel… finns ju massor.

jullovsaktiviteter

7. Bara va. Lyxen med lov är ju trots allt att slippa planera och passa tider. Aktiviteter är bra när rastlösheten kommer eller man varit stillasittande för länge, men jag tror även det kan vara välbehövligt att släppa pressen på att ”göra nytta” hela tiden. Slökolla på Netflix, youtube eller spela Playstation kan vara det bästa ibland.

Har du fler förslag på jullovsaktiviteter att lägga till? Skriv gärna i kommentarsfältet så kan jag och andra läsare låna dina idéer. Kram och god fortsättning! /A

Fler relaterade lästips:

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras