Aktivera barnen på jullovet – 7 idéer

SNART jullov!

Underbart att barnen får chans att återhämta sig från plugget, det behöver dom verkligen efter en hel skoltermin eller dagisperiod. Speciellt viktigt mentalt, slippa stress. Kanske fysiskt också för vissa med många idrottsaktiviteter, men studier visar att det är under helger och lov många blir som mest inaktiva, därför vill jag ge några förslag på hur du kan aktivera barnen på jullovet (med bilder från 2020). Och som du vet hör det ofta ihop, rör du på kroppen kan hjärnan vila, plus en hel rad andra fördelar.

Svårigheten är att hitta något som lockar? Små barn är enklare tycker jag, liksom på landet där rörelse kommer naturligt om man bara ”kickar ut dom”. Alla hittar något att göra i snön, bland alla åkfordon, i naturen m.m. Men min erfarenhet är att det blir svårare och svårare även där ju äldre barnen blir. Känner du igen det? Lätt för oss alla att fastna framför alla skärmar.. OM man inte anstränger sig lite och hittar på saker.

Här några idéer från förr på hur du kan aktivera barnen på jullovet. Inga revolutionerande nyheter, men kanske ändå något att plocka med dig?

Aktivera barnen på jullovet – 7 idéer

jullovsaktiviteter

1. Snölek. Eller på barmark om den smält bort såsom här i Stockholm. Vi brukar i alla fall besöka Östermalms IP där isen underhålls, annars är ju pulka och skidor kul – eller en cykeltur, scateboard, parkour m.m. förslag om det inte finns snö.

2. Spel. Och då menar jag inte på någon skärm, även om jag inte ratar det heller. Analoga ger ändå mer närvaro till dom i närheten och finns många kul. Junior och Jonna fick ett riktigt roligt i julklapp för några år sen, ”King of Tokyo”.

jullovsaktiviteter

3. Baka. Vi gjorde knäck för första gången inför julafton för några år sen, vilket var ett spännande projekt. Att testa nya recept ger ju en annan dimension och resultatet blir så mycket godare än köpt fika/godis/mat. Om man lägger till smaken av stolthet.

4. Äventyrspromenader. Inte som i att bestiga världens högsta berg eller ta sig igenom en hinderbana, men att sätta upp mål med sina promenader. Plötsligt har alla glömt att dom går, vilket i sig kanske inte lockar så mycket alla gånger. Samma sak gör jag ofta själv – passar på att uträtta ärenden när jag ändå behöver en promenadpaus från hemmakontoret eller annat.

jullovsaktiviteter

5. Testa nya sporter. Det fina med aktiviteter du och/eller barnen aldrig gjort förr är att det inte finns något att jämföra med. Därmed ingen prestige alls och triggande att klara. Under jullovet är dessutom många bortresta, så större chans att boka aktiviteter lite mer spontant. Padel är t.ex. riktigt roligt för olika åldrar och nivåer.

6. Skapa. Som jag nämnt målade vi namnskylt till dörren. Mysigt pyssel. Annat rogivande skapande är legobygge, pärlplattor, lera, pussel… finns ju massor.

jullovsaktiviteter

7. Bara va. Lyxen med lov är ju trots allt att slippa planera och passa tider. Aktiviteter är bra när rastlösheten kommer eller man varit stillasittande för länge, men jag tror även det kan vara välbehövligt att släppa pressen på att ”göra nytta” hela tiden. Slökolla på Netflix, youtube eller spela Playstation kan vara det bästa ibland.

Har du fler förslag på sätt att aktivera barnen på jullovet? Skriv gärna i kommentarsfältet så kan jag och andra läsare låna dina idéer. Kram och trevlig helg! /A

Fler relaterade lästips:

2 Comments
  1. Bra idéer! Lägger till: Bio tex Wonka för barn. Eller t.o.m. teater/föreställlning/konsert som Matilda på kulturhuset om man bor i Sthlm. Testa ny restaurang/cafe. Loppis. Bowling. Besöka naturreservat med varm choklad och hembakta pizzabullar (lite kombo av äventyrspromenad och bak ☺️). Se live-sport som bandy, handboll, innebandy. Museum tex tekniska eller annat där man kan aktivera sig. Skjuta luftgevär på klubb.

Leave a Reply

Your email address will not be published.