Gott i värmen? 8 frestande förslag

Vattenmelon - annalissjanis.se

Får du sämre aptit av värme?

I så fall vill jag ge några tips på vad jag själv tycker är gott i värmen. Jag har haft tur den här sommaren, att solen ”förföljt mig” och barnen dit vi åkt. Först kanondagar i Jorm, sen stan och nu till Gotland. Underbart, men som sagt – jag får inte samma hunger i hettan. Törstig är jag hela dagarna, men sug efter mat kommer först framåt kvällen när det är svalare ute. Inget fel, det är ju dagens totala energiintag som räknas om du vill få i dig all näring, men om ork och humör dalar är det ju bra att peta i sig lite även om hungerkänslorna saknas.

Och förmodligen finns det mat som frestar mer? Som smakar gott i värmen också, så är det för mig. Kanske..

Gott i värmen? 8 frestande förslag

» Vattenmelon. Den består av 90% vatten, men är fantastiskt god rik på en aminosyra som hjälper blodkärlen att slappna av och som förbättrar blodcirkulationen. Dessutom rik på A-, C-vitamin och lykopen. Om inte i skivor eller att gröpa direkt ur – gör slush eller pizza.  Slurp!

» Knäckemacka med rökt makrill. Salt, fet fisk mättar och smakar gott i värmen tycker jag. Även andra frisksorter och skaldjur. En räkmacka t.ex., mmm.

» Kvargglass. Frukt, bär, nötter och mjölkprodukter över lag tycker jag frestar extra mycket varma dagar, mixade tillsammans eller var för sig.

» Tonfiskröra. God som den är eller som fyllning i bakad potatis, en macka eller wrap. Jag brukar göra en variant med en del naturell kvarg, en del keso, avrunnen tonfisk, finhackad rödlök, soltorkade tomater, dill, salt och peppar.

blåbärssmoothie

» Smoothie. Som den är med mycket is/frusna bär eller frys in till glassformat. Lätt att göra energirik med tillsatt kokosolja, havregryn, banan, avokad, spenat, proteinpulver, ägg eller vad du tycker om.


» Sallad med goda tillbehör som grillat och kalla såser. Låt alla mixa sin egen delikatesstallrik med en bas av pasta, bladspenat, gurka, körsbärstomater, avocado, ugnsgrillad grönsaker, paprika, rödlök, champinjoner, grillad kyckling, halloumi, riven permasanost, vitlökssås… ja, finns massor gott att hitta på.

» Glass. Förstås. Färdigköpt eller din egen (flera förslag här). Som ovan eller sätt pinne på en bit melon och frys in – klar isglass? Samma sak går att göra med annan frukt, som mango eller en banan som du rulla i smält choklad, kokos och fryser in. Festligt och svalkande.

» Pokebowl. På en bas av ris med lax? Eller vegovariant med quorn?

Hoppas du hittar något du tycker smakar gott i värmen, ja även annars funkar det såklart. Kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras