Spontanitet är härligt, men med många tider att passa kan tvärtom planering ge frihet.
En veckomatsedel med förbestämda, enkla middagar frigör tankekraft, tid och minimerar tjafs. Känner du igen det? Och ett sätt om ni är flera där hemma är att alla får bestämma en/ett par middagar, annars hjälper jag gärna till med några förslag.
Här har jag samlat några recept på mina bästa, enkla middagar från bloggarkivet. Att plocka bland eller om du vill följa matsedeln rakt av? Som vanligt med baktanken att du ska få varierade middagar som passar olika smaker, en blandning av basvaror, snabbt, lättlagat och även en vilodag för kocken. Sno dom idéer du blir sugen på!
Om du vill komplettera med fler goda middagsrecept hittar du tidigare matsedlar här:
- 6 middagsrecept från förr, del 1
- 6 middagsrecept från förr, del 2
- 5 middagsrecept från förr, del 3
- 6 middagsrecept från förr, del 4
- 6 middagsrecept från förr, del 5
- 6 middagsrecept från förr, del 6
- 6 middagsrecept från förr, del 7
- 6 middagsrecept från förr, del 8
- 6 middagsrecept från förr, del 9
- 6 middagsrecept från förr, del 10
- 6 middagsrecept från förr, del 11
- Veckomatsedel från Jorm – 6 recept
- Hela veckans middagar på en plåt – 8 recept för många portioner
- Veckans hälsomatsedel by Molly – 5 goda recept till dina middagar, nr 6
Veckomatsedel – 6 delikata, enkla middagar, del 12
Meatfree Monday: Sojabullar
Ingredienser, ca 35 st:
- 1 pkt anamma formbar sojafärs (alt. annan vegofärs)
- 0,5 dl kantarellfond (eller annan fond)
- 1 hackad gul lök
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 20 g hackad persilja
- Salt & peppar
Gör så här:
- Tina sojafärsen.
- Stek lök och vitlök tills det är mjukt. Låt svalna.
- Blanda sojafärs, lök, fond och kryddor. Låt vila i ca 15 minuter.
- Forma till bullar och stek ordentligt på medelhög värme tills de får fin stekyta.
- Servera gärna med bönpasta och grönsallad.
Tisdagsfisk: Sesampanerad hajmal med ris och krämig surkålsslaw
Ingredienser fisk och ris:
- hajmal (antal beroende på portioner)
- 2 uppvispade ägg
- sesamfrön
- 1 msk sojasås
- olivolja eller kokosolja att steka i
- salt & peppar
- kokt ris
- citron
- valfri grönsallad
Gör så här:
- Koka ris enligt förpackningen.
- Vispa upp ägg med salt och peppar. Tillsätt sesamfrön.
- Värm en stekpanna med fett.
- Vänd fisken i paneringen och stek gyllenbrun på båda sidor. Kika så att fisken blir genomstekt, vilket den är när fiskköttet faller isär lätt.
Ingredienser surkålsslaw:
- 200 g surkål
- 150 g majonäs
- 1 msk dijonsenap
Gör så här:
- Krama ur vätska ur surkålen.
- Blanda med majonäs och senap. Klart!
Onsdagsfärs: Älgfärsbiffar med pasta och sallad
Ingredienser:
- 1 kg älgfärs (alt. nötfärs/kycklingfärs/fiskfärs/vegofärs)
- 3 hela ägg
- salt och peppar efter smak
- smör att steka i
Gör så här:
- Blanda färs, ägg och kryddor.
- Forma till önskvärt stora biffar.
- Stek i smör på båda sidor tills köttet är genomstekt.
- Servera med kokt pasta, någon kall sås/röra, oliver och färska grönsaker.
Torsdagsägg: Supersnabb ägg- och avocadowrap
Ingredienser för 2 matiga wraps:
- 2 tortilla- eller tunnbröd
- ca ¾ burk Keso
- 1 avocado
- 2 kokta ägg
- chiliflakes
- örtsalt
- romansallad
- pumpakärnor
Gör så här:
- Koka äggen och gör under tiden i ordning mackorna.
- Lägg på sallad, keso, skivad avocado, örtsalt, pumpakärnor, chiliflakes och skivat ägg.
- Vik ihop som en wrap.
Fredagskyckling: Kycklingstroganoff
- 500 g kycklingkorv
- 1 gul lök
- smör/olja till stekning
- 3 msk tomatpuré
- 2 tsk dijonsenap
- salt och peppar
- hackad persilja
- 2 dl grädde av valfri sort
Gör så här
- Skär korven i ca 1/2 cm tjocka bitar.
- Skala och hacka löken.
- Bryn korv och lök i smöret. Tillsätt sedan tomatpuré och dijonsenap.
- Rör om och späd med grädde av valfri sort.
- Smaka av med salt, peppar och låt koka ihop ett par minuter. Klipp i persilja.
- Servera gärna med gryn, ris, quinoa, pasta, potatis eller vad du önskar, samt grönsaker.
Söndagspizza: Kalkon- och spenatpizza
Ingredienser:
- Tortillabröd/tunnbröd/egen botten (ex. broccolipizza?)
- Kalkon i bitar
- Tomatsås
- Färsk bladspenat
- Riven ost
- Valfria kryddor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°.
- Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper, alt. gör din pizzabotten och lägg på.
- Bred på tomatsås, fördela kalkon, bladspenat och riven ost över. Krydda.
- In i ugnen ca 5-10 minuter tills osten smält och pizzorna har fått fin färg.
- Servera med sallad
Hoppas du hittar några enkla middagar att prova framöver. Och lördagsreceptet är har jag medvetet hoppat över med tanken att du kan gå på restaurang, köpa hem mat, äta rester eller fixa något annat du är sugen på. Smakliga måltider! /A