Ny vecka, ny matsedel!
Eller inte, därför har jag satt ihop en matsedel med goda middagsrecept för dig som inte gjorde en egen. Med tanke på att underlätta hjärnarbetet åtminstone, skönt när tid och tankar är på jobb, familj och annat fix.
Här har jag samlat några förslag på varierade, goda middagsrecept från bloggarkivet. Att plocka bland eller om du vill följa matsedeln rakt av? Som vanligt med baktanken att du ska få varierade middagar som passar olika smaker, en blandning av basvaror, snabbt, lättlagat och storkok. Sno dom idéer du blir sugen på!
Om du vill komplettera med fler goda middagsrecept hittar du tidigare matsedlar här:
- 6 middagsrecept från förr, del 1
- 6 middagsrecept från förr, del 2
- 5 middagsrecept från förr, del 3
- 6 middagsrecept från förr, del 4
- 6 middagsrecept från förr, del 5
- 6 middagsrecept från förr, del 6
- 6 middagsrecept från förr, del 7
- 6 middagsrecept från förr, del 8
- 6 middagsrecept från förr, del 9
- 6 middagsrecept från förr, del 10
- 6 middagsrecept från förr, del 11
- 6 middagsrecept från förr, del 12
- 6 middagsrecept från förr, del 13
- Veckomatsedel från Jorm – 6 recept
- Hela veckans middagar på en plåt – 8 recept för många portioner
- Veckans hälsomatsedel by Molly – 5 goda recept till dina middagar, nr 6
Veckomatsedel med 6 goda middagsrecept, del 14
Meatfree Monday: Vegobowl med Quorn
Ingredienser, 4 portioner:
- 1 paket Quorn Bitar – Chicken Style (350 g)
- 400 g kokt ris
- 250 g edamamebönor
- 2 morötter – picklade eller strimlade
- 4 rödbetor – picklade eller (som mig) ugnsbakade
- 2 rödlökar – picklade eller ugnsbakade
- 2 morötter
- inlagd ingefära
- olja till stekning
- salt, peppar och kryddor efter smak
- dressing, ex. mayosås (jag tog färdig chipotle mayo)
Gör så här:
- Koka ris och stek Quornbitarna i olja och kryddor.
- Förbered grönsakerna och ev. dressingen under tiden.
- Lägg upp ris, grönsaker och Quorn i skålar.
- Ringla dressing över och servera.

Tisdagsfisk: Tonfiskbiffar & Co.
Ingredienser, ca 2 port:
- 1 burk tonfisk i vatten eller olja
- 2 ägg
- 2 msk chiafrön (alt. 0,5 tsk fiberhusk)
- örtsalt & peppar
- smör/kokosolja/olivolja till stekning
- potatis (eller alternativ, ex. bröd till fiskburgare?)
- valfria grönsaker
- någon god sås, ex. majosås eller romsås
Gör så här:
- Blanda ihop alla ingredienser utom stekfettet. Låt stå att svälla ett par minuter.
- Värm en stekpanna med fett.
- Klicka ut och platta till biffar och stek ett par minuter på varje sida tills de blivit gyllenbruna.
- Servera med valfria tillbehör.

Onsdagssägg: Omelett
Ingredienser, ca 2 portioner:
- 4 st ägg
- 0,5 dl vatten/mjölk/grädde
- 2 krm salt
- valfria tillbehör som exempelvis kalkon, bladspenat, broccoli, lök, svamp, lax, ost, räkor?
- Smör/olja till stekning
Gör så här:
-
- Blanda ägg, vätska och salt.
- Stek eventuella extratillbehör i smör/olja på medelhög temperatur.
- Häll i äggblandningen och peta lite i smeten så att den rinner ner i botten av stekpannan och stagnerar.
- Stektid beror på hur krämig du vill ha den.
- Servera med sallad och kanske en knäckemacka?
Torsdagspannkaka: Kesopannkaka ugnsform
Ingredienser, ca 2 portioner
- 2 ägg
- 250 gram keso
- 0,5 dl mandelmjöl alt. 1 msk fiberhusk
- ev. en nypa salt
- smör / olja / kokosolja att steka i
- valfria tillbehör, ex. hallon, blåbär och vaniljkesella, nötsmör, vispad grädde
Gör så här:
- Mixa eller bara blanda alla ingredienser (då blir konsistensen lite kornig).
- Värm ugnen och lägg bakplåtspapper på en plåt eller ugnsform.
- Stek i ugnen på 225° i ca 15 minuter. Peta i smeten för att se så att den är genomgräddad.
- Servera med valfria tillbehör, ät och njut!

Fredagskyckling: Kålwrap med krispig kyckling, avokado- och mangosalsa
Ingredienser 4 portioner:
- 1 huvud spetskål
- 600 g kyckling
- 50 g majonnäs
- 50 g panko ströbröd
- 1 st mango
- 2 st lime
- 4 g cajun kryddmix (alt. egen kryddblandning)
- 1 st avokado
- 2 st rödlök
- 4 msk olivolja
- salt & peppar
Gör så här:
- Skär av botten på spetskålen så att bladen lätt kan plockas isär.
- Lägg 2-3 blad på varje tallrik.
- Strimla kyckling och blanda med majonnäs i en bunke.
- Häll i panko, cajun kryddmix och salt i bunken med kyckling. Blanda ordentligt.
- Blanda avokado, mango, rödlök och olivolja i en skål. Smaksätt salsan med limejuice från 2-3 klyftor, en nypa salt och peppar efter smak.
- Stek kyckling i en skvätt olja i en stekpanna på medelhög värme, ca 7-8 minuter tills de är genomstekta.
- Skala och tärna både avokado och mango i 1 cm stora bitar. Finhacka rödlök och dela lime i klyftor.
- Lägg kycklingstrimlorna på kålbladen och toppa med avokado- och mangosalsan. Servera med limeklyftor vid sidan av.
Ingredienser, 4 portioner:
- 600 g kycklinginnerfilé
- 500 g broccoli
- 500 g zucchini
- 1 gul lök, strimlad
- 200 g äggnudlar
- 1 dl japansk soja
Marinad:
- 2 msk sesamolja
- 2 tsk kinesisk soja
- 1 dl neutral olja
- 2 msk honung
- 2 vitlöksklyftor, tunt skivade
- 20 g ingefära, riven
- 1 dl sesamfrön, ev torrostade
- 0.5 tsk salt
- 2 tsk chiliflakes
Gör så här:
- Blanda sesamolja, kinesisk soja, olja, honung, vitlök, ingefära, sesamfrön, salt och hälften av chiliflakesen.
- Dela broccoli, lök, zucchini och kyckling i bitar.
- Woka kycklingen tills den är genomstekt och tillsätt sedan grönsakerna och stek tills dom fått fin färg.
- Koka nudlarna enligt anvisning och häll av vattnet.
- Vänd ihop nudlarna med kyckling, grönsaker och tillsätt marinaden.
- Smaka av med salt, toppa med chiliflakes, ev extra sesamfrön och salta nötter.

Lördagsris: Snabb risotto med kantareller och västerbottenost
Ingredienser, 2 portioner:
- kokt ris, 2 portioner
- ca 200 g kantareller
- 2 schalottenlökar, hackade
- 2 msk smör
- 0,5 dl riven västerbottenost
- 3 ägg
- salt & peppar
Gör så här:
- Om du inte redan har kokt ris, koka efter önskade portioner.
- Hacka och stek schalottenlökar + kantareller i smör till en gyllene yta och vätskan försvunnit.
- Tillsätt riset och rör i ägg + västerbottenost.
- Smaka av med salt och peppar.
Söndagsgryta: Karins kyckling bolognese
Ingredienser till 4 portioner:
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 3 morötter
- 2 stjälkar selleri
- 100 g kalkon/kycklingbacon
- 2 msk olivolja
- 450 g kycklingfärs
- 1 tsk paprika
- 1 tsk rosmarin
- 1 1/2 msk tomatpuré
- 1 1/2 dl rödvin
- 400 g konserverade körsbärstomater
- 1 dl grönsaksbuljong
- 1 dl grädde
- 2 lagerblad
- 1/2 tsk socker
- Salt & peppar
Att servera till:
- pasta
- basilica
- parmesan att riva över
Gör så här:
- Skala och finhacka lök och vitlök.
- Skala morötter och skär dom samt selleri i små bitar.
- Skär även bacon i små bitar och stek. Tillsätt sen lök, vitlök och grönsaker och stek allt ännu en stund.
- Tillsätt kycklingfärsen och bryn, sen paprika, rosmarin, tomatpuré och rödvin. Låt koka upp och puttra tills endel vätska försvunnit.
- Blanda i konserverade körsbärstomater, buljong, grädde och lagerblad i såsen och låt koka upp för att sen småputtra i ca 1 1/2 timme, gärna längre.
- Smaka av med socker, salt och peppar.
- Koka pastan och servera med din kyckling bolognese, färskriven parmesan och basilika.
Hoppas du hittar något gott bland mina goda middagsrecept att prova framöver. Smakliga måltider! /A