Grymt gott att grilla – 14 recept och idéer

Att grilla, kanske bästa matlagningssättet!?

Stämningen du vet och nog blir allt så fantastiskt gott att grilla? Och snyggt med sina ränder. Och hälsosamt, med tanke på att få tillsatser krävs för god smak och hur pulsen automatiskt går ner när du står där och vänder på maten. Som att kroppen förknippar doften med sommarsemester och automatiskt går in i samma avslappnade tillstånd. Dessutom tillagas maten oftast utomhus, med miljöns välgörande effekt, men det måste inte vara så.

Vi har haft mycket gott att grilla med en elgrill på balkongen, men efter separerationen för 4 år sen har jag varken någon balkong eller egen grill. Däremot ser jag fram emot att grilla en hel del på andra ställen i sommar. Har du liknande planer?

Till självaste Grillens dag 3a maj eller framöver har jag laddat upp med förslag på gott att grilla. Nya som gamla godingar från arkivet, bon apetit!

Grymt gott att grilla – 14 recept och idéer

1. Kyckling- och/eller quornfiléer. Kyckling tycker jag är det mest lättgrillade köttet att få saftigt med en hårdare, god grillyta. Jag brukar helt simpelt pensla mina i olivolja, sojasås, örtsalt och peppar. Samma sak funkar på quornfiléer och olika grönskar som passar bra att lägga vid sidan av. Lök är t.ex. en riktig höjdare på grillen!

2. Burgare. Av kött-, kyckling-, fisk-, vegofärs eller färdiga att slänga på grillen, så enkelt det kan bli. Gärna med fetaostsallad, bröd, bladspenat, ost, tomat och vitlökssås.

3. Kött. Marinera gärna på samma sätt som kycklingen och grilla tills det är lätt rosa i mitten. Så saftigt och gott till en enkel bearnaisesås, sallad och pommes.

4. Korv. Vilket finns i många former. Här lyxkorv av mina föräldrars egna kött och annars finns ju även kycklingkorv, sojakorv, quornkorv, kalkonkorv… har jag glömt någon?

Grillad tonfiskfilé /Anna Lissjanis

5. Tonfisk. Så fantastiskt gott att pressa på lite citron, olivolja, salt och peppar. Grilla tills köttet är lätt rosa inuti och ät med förslagsvis en melonsallad.

6. Gröna grillspett. Det mesta går att trä på en (blötlagd) pinne och grilla. Här aubergine, champinjoner, halloumi, paprika.

7. Köttiga grillspett. Här marinerat nötkött som grillats tillsammans med färsk sparris. Gott i exempelvis pitabröd eller tillsammans med en spenat- och fetaostpaj.

8. Foliefisk. Här rödingfilé med salt, peppar, dill och purjolök. Grillas tills fiskköttet är lätt rosa.

9. Majskolv och halloumi. Två typiska inslag på grillen. Pensla med samma glacé som köttet (om du äter kött vill säga) eller olivolja + kryddor.

10. Grönkål i folie. Lägg i ett folieark med skivad rödlök, fetaost, olivolja och flingsalt. Låt ligga på grillen i ca 20 minuter. Gudomligt gott tillbehör eller knäcker du ett par ägg över och äter som det är.

11. Spetskål. Eller annan kål. Även det var förvånansvärt gott att grilla med bara olivolja och örtsalt på. Här med pepprig lax till.

12. Laxfilé. Här är ett finmaskigt galler bra, eller om du lägger ett folie på gallret. Själv tycker jag det är godast med bara flingsalt, peppar och dill på laxen, men annars kan du krydda med det du gillar.

fetaost i foliepaket

13. Het fetaost i foliepaket. Så gott och enkelt tillbehör till annat som min vän Ninni bjöd på en midsommar. Recept hittar du här.

14. Efterrätt – klassikern banan med choklad i folie. Gör en skåra i bananen, peta ner chokladbitar och vira folie om. Grilla tills chokladen smält och banenen är krämigt god.

Har du fler grilltips? Komplettera gärna, kram! /A

Relaterade lästips:

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.