Enkel chokladtårta med jordgubbar till sommarfesten

Sommarfesten, skolavslutningen, Sveriges nationaldag, midsommar.. och närmast – röd Kristi Himmelfärdsdag!

Oavsett vad du firar går en läcker och enkel chokladtårta med jordgubbar hem, både med tanke på underbar smak och tidsåtgång. Som jag skrev i ett filosofiskt inlägg på Instagram – även för många goda bitar i ”livstårtan” kan ge magknip. Därför bra med recept som varken kräver stor ansträngning, ovanliga ingredienser eller tid om du är inne i en hektisk slutspurt inför sommaren.

Hos är det full fart med födelsedagar, avslutningar och matcher utöver det vanliga racet, men en enkel chokladtårta som denna hann jag fixa mellan allt. Okomplicerad och lätt att variera med olika fyllningar och dekoration efter tillfälle och inblandade smaker.

Enkel chokladtårta med jordgubbar

Ingredienser till en botten (dubbla för två):

  • 2 ägg
  • 2.5 dl socker / alt. sötströ för sockerfri variant
  • 4 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker / alt. 0,5 tsk vaniljpulver för sockerfri variant
  • 100 g smör
  • 1 dl mjöl
  • 1/2 tsk salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Vispa ägg och socker tills det blir poröst.
  4. Blanda samman med resten av ingredienserna (OBS! Försiktigt annars blir smeten luftig och kladdkakan torr).
  5. Häll ner smeten i en smord form eller en som är klädd med bakplåtspapper (tips för att få ut den hel utan kladdig form).
  6. Grädda i 10-20 minuter beroende på hur kladdig kladdkaka du vill ha.
  7. Upprepa med nästa botten, låt båda svalna och bred sen över med grädde eller annan önskad fyllning, samt dekorera.

Fyllningsförslag:

  • Vispad grädde
  • Mosade hallon + vispad grädde
  • Mascarpone blandad med smält choklad
  • Vispad grädde blandad med smält nougat
  • Citron- eller hallonmoussé

Mäktig, god och fin, som det mesta man vill fylla livet med. Enjoy! /A

Gillar du en enkel chokladtårta som denna rekommenderar jag även:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.