FILM: Rodd – fördelar, teknik och 7 varianter

rodd teknik

Rodd.

Jag gissar det är en övning du också kör med jämna mellanrum? Om inte, eller för att variera dig, kommer jag visa dig rodd teknik (medveten särskrivning pga SEO) och flera förslag på varianter här i veckans träningsfilm. Det är en så bra övning eftersom de flesta av oss ofta sitter framåtböjda över skrivbord, bär barn, matkassar eller andra prylar så att ryggen krummas och axlarna blir framåtroterade. Rodden stärker musklerna på baksida axlar, bröstryggen, hela breda ryggmuskeln, ländryggen, din core och biceps så att din hållning och därmed många ryggproblem kan minska.

Rodd teknik

Att lära dig hur du aktiverar musklerna där bak kommer inte bara vara fördel vid din träning, utan även hjälpa dig om du hamnar i en smärtsam position t.ex. framför datorn. Vet du har du ska spänna till mellan skulderbladen går det snabbt att rätta till få en skönare hållning som du mår bra av.

 1. Börja med utsträckta armar och skuldra.
 2. Kom bak med axlarna så att du hittar kontakten med baksida axlar/ryggen.
 3. Dra mot nedre delen av magen med överarmarna nära kroppen.
 4. Knip åt mellan skulderbladen.
 5. Bromsa vikten/motståndet på vägen ut med armarna igen.

Den här tekniken använder jag vid alla mina roddar, oavsett redskap. Och det är alltid bra att ha en hel bank med varianter om du också växlar mellan hemmaträning och olika gym, utrustande på olika sätt. Ibland är det dessutom fullsmockat med folk och bra att lätt kunna köra samma övning med ett annat redskap som är ledigt. Här visar jag dig 7 olika varianter av rodd.

Rodd i 7 varianter

 1. Rodd med gummiband
 2. Rodd i maskin
 3. Rodd med kettlebells
 4. Rodd i kabelmaskin med rakt handtag
 5. Rodd i kabelmaskin med rep
 6. Rodd med hantel
 7. Rodd med viktplatta

Hoppas du hittar någon känns lockande att prova. Och kom ihåg att du alltid är välkommen att önska personliga filmer och bloggteman i en kommentar. Kram och ha en fin fredag! /A

4 kommentarer
 1. Jätte bra uppvisning på hur EN övning med olika verktyg i olika situationer, hemma och på gymmet.
  Skulle vara kul att se fler sådan olika övningar på en kroppsdel. Mage, ben rumpa!
  Men du har kanske det på din sida?
  Tack 😉

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras