Mina 10 bästa mathacks för barnfamiljer

Hur får du ihop middagar till en stor, aktiv och hungrig familj!?

Tidsmässigt med jobb, läxor, hemmafix och träningar för både vuxna och barn, undrar flera läsare. Jag skrev nyligen om singelmat och här – middagstips för barnfamiljer. En läsarfråga jag fått och även skickar vidare till dig att svara på i en kommentar, oavsett storlek på ditt hushåll. Har du några mathacks du vill dela med dig av? Jag tänker att vi tillsammans kan skapa en riktigt grym guide med knep som verkligen funkar, av våra egna erfarenheter. Här nedan hittar du mina middagstips för barnfamiljer.

Jag har samlat på mig en hel del middagstips för barnfamiljer under mina snart 16 år (!!) som mamma. Ja, även innan barnen och bloggandet. Jag flyttade hemifrån redan som 15-åring och lagade även en hel del mat när jag bodde hemma hos mina föräldrar. Och då snackar vi inte fin gourmetmat med specialingredienser, utan just enkla men goda vardagsrätter till aktiva personer – mig själv och mina syskon på den tiden.

För dig som inte läst bloggen så länge rekommenderar jag det här inlägget innan du läser vidare. Där hittar du min tanke bakom och inställning till mat, vilket jag ofta tycker målas upp betydligt mer komplicerad än den behöver vara. Och jag har själv krånglat till det för mig i perioder, men nu landat i en mer avslappnad ätstil, vilken jag även försöker föra över på barnen. Att äta för att orka, ge kroppen näring och för att det är gott. Att allt är ok, men inte alltid. Fingertoppskänsla på en bas av kunskap om närig och av erfarenhet.

Mina 10 bästa middagstips för barnfamiljer

1. Laga mycket åt gången och nyttja resterna.

Även du är ensamstående med ett barn eller har en stor familj underlättar det enormt att ha en färdig bas. Exempelvis stekt köttfärs, kokt pasta, grillade kycklingfiléer, ugnsstekt lax m.m. Smidigt att variera tillbehör till under vardagarna. Så när du väl står i köket – laga stora mängder till matlådor eller att frysa in. Det måste inte ske en söndag, utan vilken dag som helst, så köp hellre storpack. Och släng inte ätbar mat! Flera förslag på vad du kan göra av bruna bananer, överbliven potatismos och trötta grönsaker hittar du här.

2. Ligg steget före.

Skriv gärna en matsedel som alla i familjen får tycka till om, vilket underlättar både för den som ska hitta på middagarna och minimerar missnöje. Och har du en någorlunda plan kan du spara tid och energi flera dagar framöver..

Exempel på veckomatsedel

Fler färdiga veckomatsedlar hittar du här.

3. Plåtmat i ugn.

Inget är så bra praktiskt för att laga stora mängder mat, utan att behöva se till den hela tiden. Hela 12 recept för middagar tillagade på plåt hittar du här.

4. Snabblösningar att ha hemma:

 • I frysen: Olika slags grönsaker, t.ex. broccoli, sojabönor, bladspenat, blomkål, wokgrönsaker. Portionsbitar av laxfilé, quornfärs, köttbullar (ex. kycklingköttbullar/vegobullar/vanliga).
 • I skafferiet: Olika konserver, t.ex. kikärtor, tonfisk, bönor, färdigkokta linser, snabbkokta gryner, ris, pasta, kokosolja, olivolja, örtsalt.
 • I kylen: Ägg, mjölk, keso, yoghurt, smör, bladspenat, rödlök, morötter, potatis/sötpotatis, frukt.

5. Icke grönsaksälskande barn?

Servera grönsaker i fingerformat innan middagen. Sätt fram en skål med morotsstavar, gurkbitar, körsbärstomater, majs eller något du vet att barnet tycker är ok. Eller något du vill vänja barnet vid. Det sägs att om man får smaka något tillräckligt ofta kommer smaklökarna till slut vänja sig, men var inte orolig om det bara är en grönsak som gäller. Så kommer det inte vara livet ut, mina äldre barn är bevis på det och har inte varit sjuka mycket. Så länge de får varierad mat i övrigt, sover, rör sig och vistas utomhus är antalet grönsaker inte så noga. Smak mognar.

6. Trolla med halvfabrikat.

Jag tycker inte vi behöver vara så rädda för halvfabrikat. Antalet sjukskrivningar p.g.a. stressrelaterade sjukdomar blir allt vanligare, men har du hört tala om någon som blivit sjuk av falukorv? Jag tänker att vi måste se till helheten, hur ofta vi äter något, vilka tillbehör vi har och inte minst HUR vi äter. Att kasta i sig en hälsosallad är förmodligen inte nyttigare än att sitta i lugn och ro med en bit falukorv, potatis och grönsaker. Och halvfabrikat kan vara räddningen en hektisk vardag. Några förslag:

 • Falukorv med hög kötthalt som du steker i ugnen, serverar med stuvad spenat och potatis.
 • Fiskpinnar med sötpotatispommes, ris, quinoa eller matkorn, majskolvar, vitlökssås och sallad.
 • Köttbullar med bönpasta och ugnsrostad blomkål/broccoli.
 • Blodpudding med keso, riven vitkål och hemgjord lingonsylt (värm och mixa lingon med sötströ/honung).

7. Allt-i-ett-rätter.

På en plåt i ugnen kan du slänga in både lax, grönsaker och potatis. Även en gryta eller wokpanna är bra för att tillaga en komplett middag på en gång. Några förslag:

8. Hjälps åt – vuxna och barn.

Gör matlagningen till en mysig stund tillsammans – eller egentid. Jag tycker det är mest avkopplande att stå själv i köket, men det kan ändå vara bra att släppa kontrollen någon gång ibland. Hos oss är det ofta jag som är försten hem och börjar laga mat. Och storbarnen värmer själva rester, något från frysen eller kokar nudlar.

9. Matkasse.

Tröttnar du på egna maträtter och att handla finns flera familjeanpassade matkassar. Jag har testat några olika, men rekommenderar verkligen de lite enklare av både tid- och smakskäl för att passa olika åldrar. Några exempel* är:

* Priserna kan ha ändrats från att jag skrev inlägget.

Sushi /annalissjanis.se

10. Hämtmat.

Ännu ett ”knep” ibland är att köpa hem mat från restaurang någon dag i veckan. Ofta är det betydligt mer avkopplande än att gå ut och äta när barnen är små, även om det såklart också går att vänja sig vid. Vi handlar hem färdig mat i princip varje helg, där favoriterna är sushi, thaimat, kebab, hamburgare och pizza.

Har du fler middagstips för barnfamiljer? Eller annat som underlättar i middagsfixet hemma hos dig? Skriv gärna i en kommentar. Kram! /A

9 kommentarer
 1. Kan lägga till att göra grytor, köttfärssås o chili con carne i ugnen på låg temperatur. Fräs kött, lök, grönsaker o kryddor. Häll på vin, buljong, krossad tomat eller vad du vill ha för bas. Koka upp. Sedan in i ugnen på 100 grader i några timmar. När man sedan kommer hem hungrig från träningar o skidåkning, bad eller vad det nu kan vara kokar man potatis, ris eller pasta och har en färdig middag på kort tid!

  1. Åh, vilket bra tips! Har aldrig tänkt på att göra gryta eller sjuda köttfärsås i ugnen. Tack Maria, det tar jag till mig och hoppas fler läsare ser! 🙂

 2. Toppentips, tack!
  Vi är bra på att planera veckan men oftast lagar vi lite för lite mat, bara till 1 middag och matlådor till nästa dag. Har sällan mkt rester att göra ngt av bara, men det ska jag börja med 🙂

  1. Ibland är det ju inte möjligt rent praktiskt att laga så stora mängder, men när det går är det ett bra knep att laga mycket så det blir över! 🙂

 3. Mina tips är storhandla efter veckomatsedel och skaffa en slow cooker. Den sistnämnda gör att du kan ha färdiglagad mat från grunden redo att ätas när du kommer hem från jobbet. Du laddar i lugn och ro kvällen innan och knäpper på på morgonen innan du går till jobbet. Finns massvis av rätter som passar för 10 timmar och ger många matlådor. Är man borta längre ändå så slår den över på varmhållning. Kalops, ärtsoppa, chili con carne, kålpudding med flera. Till veckan blir det en stor sats gulaschsoppa i våran =)

  1. Vilket bra tips Anna, tack! Storhandling efter matsedel är jag bekant med, men en slow cooker har jag aldrig provat. Kan ju vara värt! 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras