Gott when it´s HOT? 8 mattips i värmen

Något gott ”when it´s HOT”!?

Om du får minskad aptit av värme? Eller ökat sug efter svalka vill jag ge några mattips i värmen som jag själv gillar. För nu är sommaren här med högtryck över hela landet. Jag har inte startat min semester än, men ändå haft sköna dagar i solen t/r kontoret, vid träningen och på helgerna.

Underbart, men jag får inte samma hunger i hettan. Törstig är jag hela dagarna, men sug efter mat kommer först framåt kvällen när det är svalare ute. Inget fel, det är ju dagens totala energiintag som räknas om du vill få i dig all näring, men om ork och humör dalar är det ju bra att peta i sig något även om hungerkänslorna saknas.

Och förmodligen finns det mattips i värmen som frestar mer än andra? Är det samma för dig? Här hittar du några idéer.

Gott ”when it´s HOT”!? 8 mattips i värmen

» Vattenmelon. Den består av 90% vatten, men är fantastiskt god rik på en aminosyra som hjälper blodkärlen att slappna av och som förbättrar blodcirkulationen. Dessutom rik på A-, C-vitamin och lykopen. Om inte i skivor eller att gröpa direkt ur – gör slush eller pizza.  Slurp!

» Knäckemacka med rökt makrill. Salt, fet fisk mättar och smakar gott i värmen tycker jag. Även andra frisksorter och skaldjur. En räkmacka t.ex., mmm.

» Kvargglass eller kesoglass. Frukt, bär, nötter och mjölkprodukter över lag tycker jag frestar extra mycket varma dagar, mixade tillsammans eller var för sig.

mattips i värmen

» Tonfiskröra. God som den är eller som fyllning i bakad potatis, en macka eller wrap. Jag brukar göra en variant med en del naturell kvarg, en del keso, avrunnen tonfisk, finhackad rödlök, soltorkade tomater, dill, salt och peppar.

» Smoothie. Som den är med mycket is/frusna bär, frys in till glassformat eller ät som en bowl med topping. Lätt att göra energirik med tillsatt kokosolja, havregryn, banan, avokad, spenat, proteinpulver, ägg eller vad du tycker om.

mattips i värmen
» Sallad med goda tillbehör som grillat och kalla såser. Låt alla mixa sin egen delikatesstallrik med en bas av pasta, bladspenat, gurka, körsbärstomater, avocado, ugnsgrillad grönsaker, paprika, rödlök, champinjoner, grillad kyckling, halloumi, riven permasanost, vitlökssås… ja, finns massor gott att hitta på.

midsommarafton 2023

» Glass. Förstås. Som ovan ihop med jordgubbar, färdigköpt eller din egen (flera förslag här), vad är mer somrigt? Eller sätt frukt på en pinneoch frys in = klar isglass! Går även att pimpa lite extra genom att rulla i smält choklad, kokos, nötter eller annat. Festligt, gott och svalkande.

mattips i värmen

» Pokebowl. På en bas av ris med lax? Eller vegovariant med quorn?

Hoppas du hittar några mattips i värmen, ja även till svalare dagar såklart. Kram! /A

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.